Eén cao voor alle uitzendkrachten (dus ook in de schoonmaak)

Er komt één cao voor alle uitzendkrachten. Vakbonden hebben hierover afspraken gemaakt met de twee brancheorganisaties voor uitzendbureau's, ABU en NBBU. "We zijn blij met deze doorbraak. Dit is goed voor de positie van uitzendkrachten", reageert onderhandelaar Marten Jukema van CNV Vakmensen.Volg Service Management op LinkedIn:

Meer duidelijkheid en overzicht

Vanaf 1 september worden de eerste verbeteringen al doorgevoerd in de beide huidige cao’s (die van de ABU en de NBBU). Vanaf eind dit jaar geldt er dan één cao voor alle 850.000 uitzendkrachten in Nederland. “De cao wordt overzichtelijker én beter”, zegt Jukema. “Er ontstaat een gelijk speelveld, want voor alle uitzendkrachten gelden dan dezelfde arbeidsvoorwaarden. Voor ons als vakbond wordt het ook eenvoudiger om te controleren of alles klopt.”

Lees ook: Uitzendbureaus draaien overuren: grootste stijging in 10 jaar

“Een prachtig resultaat: één pakket arbeidsvoorwaarden voor alle uitzendkrachten is een mijlpaal voor de branche. Dit is de grootste cao-herziening sinds 25 jaar”, zegt Jurriën Koops, directeur ABU. “Gelijkluidende cao’s bieden duidelijkheid voor uitzendkrachten, uitzendondernemingen en opdrachtgevers. Hiermee investeren we in de kwaliteit van uitzenden, maken we werk van goed werkgeverschap en zorgen we voor een sterke vereenvoudiging. We vinden het belangrijk dat dit samen met de vakbonden is gelukt.”

Verbetering positie van uitzendkracht

Met de nieuwe cao, die geldt tot 1 juni 2021, wordt de positie van uitzendkrachten volgens Jukema verbeterd en versterkt. “Uitzendkrachten krijgen meer vakantiegeld, van 8% naar 8,33%, en ze krijgen recht op meer toeslagen. Bovendien ontvangen ze sneller een periodiek en worden ervaringsjaren in een functie meer gewaardeerd. Ook krijgen uitzendkrachten reisuren betaald, als zij bij een bedrijf werken waar dit voor de andere werknemers in de cao ook is geregeld. Uitzendkrachten die onder de NBBU-cao vallen, krijgen er een vakantiedag bij. Het zijn allemaal concrete verbeteringen, die uitzendkrachten een betere inkomenspositie en rechtspositionele zekerheid geven.”

Lees ook: Rijk regelt alleen invalschoonmakers via uitzendbureaus

Beloning uitleggen

In de cao is ook afgesproken dat uitzendkrachten meer informatie krijgen. “Uitzendbureau’s zijn straks verplicht om uitleg te geven over de beloning. Ze moeten dit duidelijker vastleggen in het contract en op de loonstrook. Daar ontbreekt het op dit moment nogal eens aan”, zegt Jukema.

Cao verder verbeteren

Het cao-resultaat wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de leden. Volgens Jukema blijft er voor CNV Vakmensen ook met de nieuwe cao nog veel werk aan de winkel. “De kloof tussen een vast dienstverband en een uitzendbaan is met deze cao weer iets kleiner geworden. Maar er zijn nog veel zaken die we graag willen verbeteren. Hoog op onze lijst staan een flextoeslag voor uitzendkrachten, een betere betaling bij feestdagen, een eindejaarsuitkering en een betere pensioenregeling.”

Ook interessant:
Nieuwe cao schoonmaak is definitief akkoord
Schoonmaakplatform Helpling niet verplicht om cao schoonmaak toe te passen

Luistertip: podcast Glans over cao schoonmaak

Luistertip: podcast Glans over cao schoonmaak

Van hogedruk- tot dieptereiniging en alles daartussen in. Het komt allemaal voorbij in de podcast Glans van Schoonmakend Nederland. In deze serie nemen voorzitter Tamara van Ark en woordvoerder Ilse Vanhijfte je mee in de wereld van schoonmaak.

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Vanuit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag monitoren we aanbestedingen in de schoonmaak. Hierbij vallen ons geregeld zaken op die niet gaan volgens ons gedachtegoed. Zo merken we recentelijk zeer regelmatig op dat de eerste indexatiemogelijkheid die door partijen wordt gegeven overeengekomen ligt op 1 januari 2026. Dit vinden we als Code Verantwoordelijk Marktgedrag zeer onverstandig.

David Vinck van Blinck Schoon

Blinck Schoon pleit voor meer creativiteit bij arbeidsvoorwaarden...

De salarissen in de schoonmaakbranche stijgen naar aanleiding van de laatste cao-onderhandelingen momenteel in drie stappen met 12%. En terecht, vinden Peter Kalee en David Vinck van Blinck Schoon. Toch pleiten ze voor wat meer creativiteit als het gaat om het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van schoonmaakmedewerkers. "Dat kan meer mensen interesseren voor dit werk en voorkomt dat de klantrelaties onder druk komen te staan."

Gevolgen van minimum maandloon naar uurloon

Gevolgen van minimum maandloon naar uurloon

De Eerste Kamer stemde in 2023 in met het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en GroenLinks om van het wettelijk minimumloon een uurloon te maken, in plaats van een maandloon. De verhoging van het minimumloon komt bovenop de jaarlijkse verhoging. Op 1 januari 2024 ging het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75 procent. Wat betekent dit voor werknemers, voor werkgevers en voor het loongebouw?