Forse compensatie vaste lasten bedrijven in tweede noodpakket

Forse compensatie vaste lasten bedrijven in tweede noodpakket

Bedrijven die hun omzet zien kelderen door de coronacrisis kunnen een flinke compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf. De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag bekend zal maken.Volg Service Management op LinkedIn:

Het kabinet had al eerder gezegd iets te willen doen om bedrijven tegemoet te komen die flink minder omzet draaien door de corona-maatregelen terwijl ze maandelijks nog wel hun vaste lasten moeten betalen. De Tweede Kamer en werkgeversorganisaties hadden hiervoor ook aandacht gevraagd, maar het is lastig te berekenen wat de vaste lasten zijn. In het eerste noodpakket konden bedrijven in de hardst getroffen sectoren al aankloppen voor een ‘corona-gift’ van 4000 euro. Maar op de lange termijn zullen die kosten voor de meeste bedrijven veel verder oplopen.


Lees ook: Webinar maakt duidelijk: er komt een NOW-regeling 2.0


Loonkostenregeling uit eerste noodpakket verlengd

De loonkostenregeling uit het eerste noodpakket wordt verlengd. Eerder kondigde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) al aan dat de zogenoemde ‘ontslagboete’ vervalt: bedrijven die loonkostenvergoeding van de overheid krijgen, kunnen werknemers op straat zetten zonder boete. Omdat de economie een flinke dreun krijgt door de uitbraak van het virus, zullen bedrijven in de kosten moeten snijden, is het idee. Mogelijk krijgen vakbonden in ruil voor het verdwijnen van de ontslagboete meer inspraak bij grote ontslagrondes. Ook wordt er een “fors bedrag” van zo’n 50 miljoen euro opzijgezet voor omscholing van ontslagen medewerkers.

Laatste hand gelegd aan het pakket

Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan het pakket, dat binnen enkele maanden in elkaar is gezet. Wel is er meer voorbereidingstijd dan de betrokken politici en organisaties kregen voor het eerste pakket, dat bedrijven steun biedt voor de maanden maart, april en mei. Dat zorgt ervoor dat bij het ‘steunpakket 2.0’ betere controles kunnen worden uitgevoerd vooraf. Zelfstandige ondernemers die inkomensondersteuning vragen, moeten binnenkort bijvoorbeeld het inkomen van hun partner opgeven, waar dat de afgelopen drie maanden niet hoefde.


Lees ook: NOW-regeling op vier punten aangepast


Onrust over huidige NOW neemt toe

De onrust over de NOW-regeling neemt toe bij ondernemers en particulieren, meldt rechtsbijstandsverzekeraar ARAG op basis van het aantal vragen en verzoeken dat het bedrijf over de werking van de regeling binnenkrijgt. Zo begrijpen ondernemers vaak niet goed hoe ze ‘de kleine lettertjes’ van de regeling moeten interpreteren. In april kreeg de rechtsbijstandverzekeraar 54 vragen binnen over de NOW, voluit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. In maart, toen de NOW-regeling net was ingevoerd, waren dat er 29. ARAG verwacht in mei meer vragen en na de definitieve berekening van de omzetdaling nog meer drukte, omdat dan mogelijk terugvorderingen volgen.

Tot 90 procent loonkosten vergoed

De NOW is bedoeld voor werkgevers die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Bedrijven die tenminste 20 procent omzet verliezen komen in aanmerking voor de regeling. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. “Het wordt hier steeds drukker”, vertelt arbeidsjurist Hanneke Boesveld. “NOW aanvragen is makkelijk, toegankelijk en ondernemers hebben razendsnel een voorschot ontvangen. Ik heb echter wel zorgen over de toekomst.” Boesveld doelt onder andere op het berekenen van de omzet en het loon die de hoogte van de loonkostensubsidie bepalen. “De ondernemer moet een inschatting maken van de omzetdaling, maar deze onzekere tijd maakt dat lastig. Veel ondernemers hadden snel hulp nodig en hebben dus ook niet gewacht om zo een beter beeld te krijgen van de gevolgen voor de omzet.”

Veel vragen van seizoensgebonden omzetten

Daarbij wordt het voorschot op de subsidie gebaseerd op het loon van afgelopen januari. Dat loon kan hoger zijn dan het werkelijk betaalde loon in de periode maart tot en met mei 2020, omdat in januari vaak een dertiende maand wordt uitbetaald. Verder krijgt ARAG veel vragen van organisaties die afhankelijk zijn van seizoensgebonden omzetten. Voor dat soort bedrijven is het ongunstig dat het omzetverlies wordt bepaald op basis van de gemiddelde kwartaalomzet in 2019. De subsidie kan daardoor uiteindelijk lager uitvallen dan het omzetverlies was vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen voor steun aankloppen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Niet vergeten: definitieve berekening NOW aanvragen

Niet vergeten: definitieve berekening NOW aanvragen

Werkgevers in de schoonmaakindustrie, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4), hebben nog een kleine maand om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Ruim 400 werkgevers in de schoonmaakindustrie moeten nog een of meer aanvragen indienen. UWV brengt dit onderwerp de komende periode actief onder de aandacht.

3 op 5 schoonmaakwerkgevers moet definitieve berekening NOW-2 nog aanvragen

3 op 5 schoonmaakwerkgevers moet definitieve berekening NOW-2 nog...

Met nog een maand tot de deadline moet 60,1 procent van de werkgevers in de schoonmaaksector de definitieve berekening voor de tweede periode NOW nog aanvragen. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot. Daarvoor waarschuwt UWV.

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland start een nieuwe dienstverlening op met de Coronasneltestlijn. Het doel is het verzuim in de schoonmaak te verminderen door meer inzicht in de besmettingen in de organisatie te krijgen en sneller te testen.