Kabinet wil werk maken van extra eisen aan uitzendbureaus

Kabinet wil werk maken van extra eisen aan uitzendbureaus

De coronacrisis maakt de noodzaak om extra eisen aan uitzendbureaus te stellen alleen maar duidelijker, zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Het kabinet kondigde al aan naar dit soort eisen te kijken, maar Koolmees kijkt nu naar verdergaande voorwaarden voor uitzendbureaus die vooral met arbeidsmigranten werken.Volg Service Management op LinkedIn:

Zo overweegt het kabinet “eisen te koppelen aan de verplichte registratie van uitzendbureaus” bij de Kamer van Koophandel. Zondag kwam aan het licht dat tientallen werknemers van een vleesverwerkingsbedrijf in Groenlo besmet zijn met het coronavirus. De vleessector draait grotendeels op arbeidsmigranten. Al eerder moesten arbeidsmigranten uit Velp in isolatie op een schip. Daarnaast zijn er grote zorgen om deze ‘kwetsbare groep’ omdat ze vaak met collega’s in kleine woningen samenwonen.

Er zitten ook malafide bureaus tussen

“Er zijn heel veel uitzendbureaus die hun werknemers goed behandelen, die er ook in de coronacrisis alles aan doen om mensen gezond en veilig te laten werken”, zegt Koolmees in debat met de Tweede Kamer over een plan van SP en ChristenUnie om misstanden met arbeidsmigranten aan banden te leggen. Maar “er zitten ook malafide bureaus tussen”, erkent de bewindsman.

Snel opgeheven als er een boete dreigt

Sommige van die foute uitzendbureaus worden bijvoorbeeld snel opgeheven als er een boete dreigt van de inspectie omdat de werkgevers de regels aan hun laars lappen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. “Een soort flitsfaillissement”, zegt Koolmees. Hij staat dan ook “positief” tegenover het plan om een waarborgsom te vragen aan uitzendbureaus. Als zo’n bedrijf op de fles gaat, kunnen de lonen en premies aan werknemers van dat bedrag betaald worden.

Branchevereniging ABU stelde eind vorig jaar al een waarborgsom van 100.000 euro voor om frauduleuze uitzendbureaus tegen te gaan.

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV roept het kabinet op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. De aanleiding voor de oproep waren cijfers van het CBS waaruit blijkt dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig is na het verlies van een naaste. ''Deze CBS-cijfers onderstrepen wat wij al jaren zeggen: een wettelijk rouwverlof voor werknemers die een dierbare verliezen, is noodzakelijk'', aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Internetconsultatie geopend voor verduidelijking en rechtsvermoeden zzp'ers 

Internetconsultatie geopend voor verduidelijking en rechtsvermoeden...

Veel zelfstandigen kiezen bewust voor het ondernemerschap. Tegelijkertijd zit er ook een keerzijde aan de snelle groei van het aantal zelfstandig ondernemers. Er is in sommige gevallen sprake van (gedwongen) schijnzelfstandigheid. Of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevenden. Het wetsvoorstel voor de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden draagt bij aan het herstellen van de balans tussen het werken. Nieuw is dat indicaties die wijzen op het zelfstandig ondernemerschap ook stevig mee gaan wegen bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Minister Karien Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel in internetconsultatie gebracht.

Discussie over wetsvoorstel verplicht vertrouwenspersoon voor elk bedrijf

Discussie over wetsvoorstel verplicht vertrouwenspersoon voor elk...

Moet ieder bedrijf verplicht een vertrouwenspersoon regelen, hoe klein een bedrijf ook is? Het is een discussiepunt in de politiek. Ook in de schoonmaakbranche houdt het de gemoederen bezig, want hoe regel je dit als je een heel klein bedrijf hebt? De Tweede Kamer besprak afgelopen woensdag het wetsvoorstel om deze verplichting door te voeren.

Uitzendkrachten draaiden vorig jaar minder uren

Uitzendkrachten draaiden vorig jaar minder uren

Uitzendkrachten in Nederland hebben vorig jaar 6 procent minder uren gedraaid. Dat heeft uitzendbrancheorganisatie ABU bekendgemaakt. Het jaar daarvoor was juist heel sterk. Dat had te maken met het economisch herstel na de coronacrisis.