Meer dan 800 schoonmaakbedrijven maken gebruik van de NOW

Meer dan 800 schoonmaakbedrijven maken gebruik van de NOW

In de periode van 6 april (de start) tot en met 30 april  hebben 879 schoonmaakbedrijven gebruikgemaakt van de NOW-regeling. Daarbij ontvingen ze voor 16.402.284 euro aan voorschotbedrag. Volg Service Management op LinkedIn:

Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Het gemiddelde percentage aan omzetdaling bij de schoonmaakbedrijven die noodsteun aanvroegen is 59 procent. 

Vooral horeca en detailhandel krijgen geld

Vooral horecabedrijven en cateraars en de detailhandel hebben tot dusver geld gekregen van uitkeringsinstantie UWV als tegemoetkoming in de loonkosten. Ruim 21.000 werkgevers in de horeca en catering hebben in totaal 282 miljoen euro gekregen via de zogenoemde NOW-regeling. Het verwachte omzetverlies in deze sector is 82 procent.


Lees ook: OSB-directeur Veldboer: “Er moet een NOW 2.0 komen”


Tot 90 procent van loonkosten vergoed

Meer dan 114.000 werkgevers hebben volgens het UWV een beroep gedaan op de NOW-regeling. Van hen hebben er al 104.000 een voorschot gekregen van in totaal 1,9 miljard. Bedrijven die een beroep doen op de NOW-regeling kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Voor werkgevers met minder dan tien medewerkers krijgen NOW-voorschot

Verder hebben 20.533 bedrijven in de detailhandel een voorschot gekregen en 17.589 ondernemingen in de ‘overige commerciële dienstverlening’. Ze kregen respectievelijk 191 miljoen en 343 miljoen euro aan voorschotten. Vooral werkgevers met minder dan tien mensen in dienst krijgen een NOW-voorschot. Het gaat om 70.220 bedrijven. Iets meer dan 21.000 ondernemers met 10 tot 25 werknemers kregen geld van het UWV. Van grote bedrijven met meer dan 250 werknemers werden 619 aanvragen goedgekeurd.

Niet verbaasd over het aantal aanvragen

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is niet verbaasd over het aantal aanvragen. “We zien dat de groei afvlakt, op zich is dat in lijn met de verwachting.” Voor de regeling is voor drie maanden 10 miljard euro gereserveerd.

Verder hebben ongeveer 300.000 ondernemers volgens Koolmees een beroep gedaan op de Tozo-regeling, de steunmaatregel om zelfstandige ondernemers door de huidige crisis te loodsen. Ook dit aantal is in lijn met de ramingen, aldus de bewindsman.

Download het factsheet van het UWV hier. 

Niet zomaar minder loon betalen

Bedrijven mogen werknemers niet zomaar minder loon betalen, of verplichten vakantiedagen eerder op te nemen. Maar als zij door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen zij wel daarover met hun personeel in gesprek, zegt minister Koolmees. “Als je er als bedrijf slecht voor staat, en het risico hebt om te vallen, begrijp ik wel dat die gesprekken plaatsvinden”, aldus Koolmees. “Maar je kan niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen, dat zal altijd in overleg moeten met de vakbonden of de ondernemingsraad.”

Voorwaarde voor loonkostenregeling

Bedrijven die een beroep doen op de loonkostenregeling van de overheid, worden geacht de salarissen volledig door te betalen. “Dat is een voorwaarde”, zegt Koolmees. Over andere arbeidsvoorwaarden kunnen volgens hem wel afspraken worden gemaakt, als dat nodig is om een bedrijf overeind te houden.