Zo stapte ik als klant een delicatessenwinkel binnen om iets lekkers te kopen…
Álles met beschermde handen aanraken
Ik was bezoeker 3 van 3 en moest even wachten tot dat bezoekers 1 en 2 hun aankopen hadden afgerond. Met belangstelling sloeg ik het bedienend personeel gade. Zij waren gekleed in keurige bedrijfskleding en droegen blauwe nitril(?) handschoenen. Die gaven hen waarschijnlijk een heel goed gevoel van veiligheid want alles, maar dan ook álles, werd met de beschermde handen aangeraakt. Daardoor was er van enige arbeidshygiëne nauwelijks sprake. Eén van hen nam even een minuutje pauze, bewerkte haar smartphone en wreef even onbewust langs haar neus, om vervolgens weer aan het werk te gaan. En dat alles met nog steeds dezelfde handschoenen aan.
Lees ook: In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?
Advies om handschoenen uit te doen
Ik vroeg haar waarom ze handschoenen droegen. Een heel verhaal over corona, optimale hygiëne en het voorkomen van besmetting volgde. Ik vertelde mijn waarneming en concludeerde dat ze veel beter die handschoenen uit konden doen, om in plaats daarvan hoogfrequent de handen te wassen met zeep en water. Om ze vervolgens af te drogen met een papieren wegwerphanddoekje. Ik adviseerde haar om een bord voor de winkel neer te zetten met de tekst:
‘Wij hanteren, voor uw veiligheid, een hoge graad van persoonlijke en omgevingshygiëne. Wij wassen voortdurende onze handen!’
Ik nam hartelijk afscheid en ben nieuwsgierig of er iets veranderd is.
Heel professioneel….
Het deed mij ook denken aan mijn werk in Guinée (West Afrika). Mijn opdrachtgeefster moest even met haar dochtertje naar de kinderarts in het lokale ziekenhuis. Het gebouw was super smerig. De artsenkamer eveneens. De arts deed, heel professioneel, een paar nieuwe medisch verantwoorde handschoenen aan. Om vervolgens, in plaats van het kind hiermee direct te onderzoeken, raakte hij met zijn handen eerst de telefoon, kastdeur, bureau, boek, formulierenblok, stoelleuning en onderzoekstafel aan. Daarna raakte hij het kind pas aan. En dan te bedenken dat die hele omgeving vervuild was.
Juist grotere kans op besmetting door mondkapje
Met het dragen van mondkapjes is het al niet anders. Ik onderschrijf de mening van het RIVM dat de ‘normale’ mondkapjes eerder besmetting verhogend dan verlagend werken. Verreweg de meeste mensen weten niet hoe we ze op moeten doen, ze sluiten niet zoals het hoort, we raken met onze handen vele malen het kapje aan, we verplaatsen het even onder de kin om ons verstaanbaar te maken en plaatsen het daarna weer terug, en omdat ze nogal duur zijn gebruiken we ze de hele dag, etc.
Tijdens onze vakanties in diverse landen in Azië zie je niet anders dan het volstrekt verkeerd dragen en gebruik van mondkapjes. Zelfs kapjes waarvan je aan de buitenkant kon zien dat ze dagen, zo niet weken, gedragen werden. Bah in het kwadraat!
Luister naar de deskundigen
Uiteraard ben ik het eens met de opmerkingen over het dragen in het openbaar vervoer: ‘Het scheelt altijd wel iets!’ Maar laten we niet afglijden naar een handschoenen- en mondkapjesterreur in ons land. Luister naar de deskundigen die nog steeds adviseren: ‘Afstand houden en handen wassen, handen wassen, handen wassen!’
En blijf thuis als je je niet lekker voelt!
André de Reus, schoonmaakexpert, oprichter van schoonmaakadviesbureau Atir én jurylid van de Golden Service Awards