Om oververmoeide medewerkers die bijna in slaap vallen de kans te geven even tot rust te komen en zich te herstellen, heeft GMO Internet Group in Tokyo een ruimte met 27 powernapstoelen in gebruik genomen waar medewerkers gebruik van kunnen maken.
In Japan hebben veel mensen last van slaaptekort. De werkcultuur is dusdanig dat overwerken heel normaal is, zelf als er geen vergoeding tegenover staat en zelfs ook als er eigenlijk weinig te doen is (waarmee mensen hun trouw aan de organisatie laten blijken).
Een bekend beeld dat het slaaptekort van Japanners treffend illustreert is de volle metro waarin mensen staand, leunend tegen de wand, in slaap zijn gevallen.
Uit statistieken van het OECD blijkt dat Japanse medewerkers slechts gemiddeld 7,3 uur per nacht slapen, dat is aanmerkelijk minder dan Europese landen, waar mensen gemiddeld 8,3 uur per nacht slapen.
27 powernapstoelen
De GMO Internet Group in Tokyo heeft nu een ruimte met 27 powernapstoelen in gebruik genomen, zodat medewerkers vanaf 12.30 uur een powernap kunnen doen. Die tijd is gekozen omdat een powernap zo’n zes uur nadat iemand is opgestaan het beste werkt, aldsu een vertegenwoordiger van NeuroPace, een start up gericht op het introduceren van slaapprogramma’s voor bedrijven.
Verboden te slapen
Dat GMO Internet Group in Tokyo en andere organisaties het steeds normaler vinden om dergelijke slaapfaciliteiten in een bedrijf aan te bieden, betekent nog niet dat er overal flink wordt geïnvesteerd in dergelijke faciliteiten, aldus de directeur van de Sleep en Circadian Neurobiology Labotary van Stanford University. ‘Laatst bezocht ik het toilet op een kantoor in de buurt van Tokyo Station, daar hingen bordjes met de tekst ‘verboden te slapen’ Dat was een grote schok voor mij.’
– Middagdip? 5 tips om ‘m te lijf te gaan
– Vitaliteit van medewerkers op het werk verbeteren : 11 tips
– Bewegen op kantoor: tips voor gezonder werken
Verslag Facto-middag Healthy Workplace | 11 november jl.
Wat is een gezonde werkomgeving? Welke uitdagingen kom je tegen als je zo’n omgeving wilt realiseren? En wat kun je leren van andere organisaties die daar al mee aan de slag zijn? Deze vragen stonden centraal tijdens de Facto-middag ‘Healthy Workplace’ die op maandagmiddag 11 november 2019 in Hoofddorp plaatsvond.
Lees hier het verslag van de middag.
Volg Facto op LinkedIn