Coen van Oostrom is ervan overtuigd dat het tij kan en moet worden gekeerd. De oprichter van OVG (Oostrom Vastgoed) Real Estate zette de gezondheid van gebouwgebruikers zelfs centraal in de transformatie van zijn bedrijf naar EDGE Technologies eerder dit jaar. “In de bouw ligt de nadruk al heel lang op duurzaamheid, en dat is in een dusdanig vergevorderd stadium dat echt grote impact uitblijft. Door te focussen op gezondheid maak je echt een groot verschil voor de mensen die het gebouw gebruiken.”
Licht en zuurstof
Het welbevinden en de gezondheid van mensen binnen een kantooromgeving is van diverse factoren afhankelijk. Licht is bijvoorbeeld heel bepalend. Van Oostrom: “Van blauw licht worden mensen wakkerder. Door op de werkplek het licht gedurende de dag aan te passen kan je daarop inspelen. Zet bijvoorbeeld na de lunch het licht wat blauwer om de after-lunchdip op te vangen en maak het later in de middag weer wat zachter zodat mensen meer ontspannen weer naar huis gaan.”
Ook niet bepaald bevorderlijk: een slecht zuurstofgehaltes, bijvoorbeeld in vergaderruimtes. Een gebrek aan zuurstof heeft zelfs hetzelfde effect als een paar glazen wijn.
Wij vinden dat je mensen de keuze moet geven
Technologie en de vrije wil
EDGE Technologies focust sterk op technologie, maar houdt ook rekening met het ontwerp van een gebouw. “Onze gebouwen zijn zo ontworpen dat ze uitnodigen om rond te lopen. We zorgen dus dat er een goede koffiebar is waar mensen naartoe willen en dus even lopen. Verder zijn er bureaus die gebruikt kunnen worden om te staan en te zitten. Na een bepaalde periode geeft je bureau aan dat het tijd wordt om even te staan.”
Ook ziet Van Oostrom een toekomst weggelegd voor wearables om de werkomgeving nog beter op het individu af te stemmen. Maar zowel wearables als andere technologieën kunnen ook de vraag van privacy oproepen. Van Oostrom: “Wij vinden dat je mensen de keuze moet geven. Bijvoorbeeld als het gaat om een slagboom die je toegang tot de parkeergarage geeft. Dat kan met een kaartje, of het kan op nummerbord. Met nummerbord zou het een soort prikklok kunnen zijn omdat je precies weet hoe laat mensen binnenkomen en weer weggaan. Dus we bieden allebei aan. Maar het gemak weegt dan zwaarder dan het kaartje en kiest iedereen voor de nummerbordherkenning.”
Bron: MT
Lees ook:
– ‘Durf te experimenteren met technologie’
– De werkplek in 2030: 10 experts aan het woord
– Zelf doen we het niet: design nodig om gezond gebouw te creëren