Microsoft Japan experimenteerde in augustus 2019 met een vierdaagse werkweek voor de 2.300 kantoormedewerkers in Japan. Iedere vrijdag in augustus was een speciale, betaalde vakantiedag. Met als resultaat een productiviteitsstijging van 40%.
Het experiment was onderdeel van de Work-life Choice Challenge. Naast de verkorte werkweek werd medewerkers gevraagd meer te communiceren via een online chat tool, in plaats van het houden van regulier overleg en het versturen van e-mails. Als er toch overleg plaatsvond moest deze maximaal 30 minuten duren en het aantal deelnemers mocht niet meer dan 5 zijn. Op deze manier moest de productiviteit toenemen.
Sales per medewerker gestegen
Het experiment resulteerde in een stijging van sales per medewerker met 39,9%. Daarnaast verlaagde het aantal geprinte documenten met 58,7%. Ook het stroomgebruik daalde met 23,1%. Na het experiment gaf 92% van de medewerkers aan positief tegenover een vierdaagse werkweek te staan.
Tijdens het experiment bleven de overuren ongeveer gelijk. Japan staat juist bekend als land met een bedrijfscultuur waar extreem veel overuren worden gemaakt. Volgens een onderzoek van de overheid uit 2016, eist bijna een kwart van alle bedrijven dat werknemers 80 overuren per maand maken, berichtte CNBC. Terwijl overuren niet altijd leiden tot betere resultaten.
Vierdaagse werkweek als standaard?
Voorlopig wordt de vierdaagse werkweek niet de standaard bij Microsoft Japan. Echter, het experiment van Microsoft staat niet op zich. In Nieuw-Zeeland stapte het bedrijf Perpetual Guadian in 2018 al permanent over op een vierdaagse werkweek. De productiviteit steeg met maar liefst 20 procent. Uit onderzoek blijkt ook dat veel Europese werknemers zouden kiezen voor een vierdaagse werkweek. Kanttekening daarbij is wel dat de meeste mensen geen salaris willen inleveren.
Volg Facto op LinkedIn
Ook interessant:
– ‘Minder op kantoor werken maakt gelukkig’
– Japans techbedrijf: 27 powernapstoelen voor oververmoeide medewerkers
– ‘Medewerkers spenderen slechts 43% van hun tijd aan kerntaken’