Iedere werknemer kan zich vast reacties voor de geest halen wanneer een manager een medewerker volledig in de kou liet staan. Woorden die voorgoed in het geheugen gegrift staan.
Hoe kan een manager anders reageren op een vraag of klacht? Maar vooral, wat zegt een respectvolle manager niet? 10 voorbeelden.
10 dingen die een respectvolle manager nooit zal zeggen
1. “Wees blij dat je een baan hebt”
Dit is een ‘lege bedreiging’ waar niemand wat mee kan. Gezien de huidige economische ontwikkelen kunnen werknemers inderdaad blij zijn dat zij een baan hebben, maar managers mogen blij zijn dat er gekwalificeerde mensen de functies en posities opvullen. Bedreig een medewerker alleen wanneer zijn werkzaamheden echt uit de hand lopen.
2. “Het is je werk hoor, dat behoort niet leuk te zijn”
Wat is er mis aan deze zin? Het lijkt hier alsof hard werken synoniem staat voor zwoegen. Maar werken is een zinvolle bijdrage aan het leven van medewerkers. Ga als manager na hoe je motivatie, passie en trots kunt aanmoedigen bij medewerkers.
3. “Je wordt niet betaald om na te denken”
Iedereen – van CEO tot de conciërge – heeft ideeën om het werkproces te verbeteren. Het is belangrijk om naar iedere medewerker in het bedrijf met respect te luisteren. Demotiveer initiatieven en ideeën niet, het kan een schat zijn.
4. “Ik maak de regels niet”
Ook al kan dit waar zijn, hiermee ondermijnt de manager zijn autoriteit en gedraagt hij zich als een marionet van het topmanagement. Hoe kan een manager anders met een klacht tegen het bedrijfsbeleid omgaan? Geef aan de medewerker de namen van de mensen die wel invloed hebben op het bedrijfsbeleid of neem als manager zelf de klacht op om deze hogerop te brengen.
5. “Je werk is wat ik zeg dat het is”
Eigenlijk zegt de manager ‘dit project is een nieuwe prioriteit van jou’ tegen de medewerker. Deze zin draagt de boodschap dat de manager niet hoeft te overleggen over werkzaamheden als het om managementprojecten en -prioriteiten gaat. Het is respectvoller om uit te leggen wat een manager nodig heeft om de nieuwe projecten bij medewerkers onder te brengen, in plaats van zomaar taken toe te bedelen.
6. “Zo doen we het altijd”
Ook al doet een bedrijf al jarenlang dingen op dezelfde manier, wil dat niet zeggen dat er geen efficiëntere werkwijze is. Beoordeel als manager je aarzelingen voor zo’n verzoek. Zijn ze gepast?
7. “Ik neem het mee”
Vertaald: “Het maakt mij niet uit wat jij denkt, en ik doe alsof je nooit je mening hebt gezegd.” Hiermee geeft de manager medewerkers valse hoop. Een respectvolle manager zegt: “Dank voor je mening. Je geeft me stof tot nadenken.”
8. “Ik kreeg een anonieme klacht …”
Een anonieme klacht kan de vonk zijn die de wrok binnen een kantoor aanwakkert. Maar iemand geeft niet voor niets een anonieme klacht. Wat is de taak van de manager? Proberen te vermijden om iemand als zondebok aan te wijzen. In plaats daarvan zegt hij “ik heb het gehoord” of “de klacht kwam onder mijn aandacht.”
9. “Zoek het zelf maar uit”
Het kan dat een medewerker werkelijk iets zelf moet uitzoeken. Maar daarvoor is ook een aardigere reactie mogelijk. Een respectvolle manager zal bijvoorbeeld met de medewerker meedenken of hij over de middelen en kennis beschikt om het zelf op te lossen.
10. “Dat klinkt als een persoonlijk probleem”
Persoonlijke problemen worden werkproblemen wanneer deze problemen invloed hebben op wat medewerkers presenteren. Gooi als manager persoonlijke problemen niet over de schutting van de desbetreffende medewerker, maar denk mee over oplossingen voordat het drastische werkproblemen worden.
Bron: LinkedIn Bernard Marr