Het kantoor is dood, leve het levendige kantoor (blog Harold Coenders)

Het kantoor is dood, leve het levendige kantoor (blog Harold Coenders)
Harold Coenders, Chief Strategy Officer bij Colliers en gespreksleider van de ronde tafel 'Is het kantoor te groot of de bezettingsgraad te laag? - Facto Congres 2024 op 19 september.

Meer dan een kwart van de werkweek (27%) zijn de kantoren in Nederland 'dood'. Dat betekent dat er minder dan 25% werkplekken bezet zijn en dat medewerkers elkaar moeten gaan zoeken…

Kantoren horen levendig te zijn willen ze van toegevoegde waarde zijn van organisaties. Slechts 16% van alle kantoordagen is de bezetting op kantoor zodanig dat er een levendige omgeving ontstaat. Concreet betekent dit dat het kantoor maar 40 dagen per jaar echt levendig is. We moeten anders kijken naar de bezetting van kantoren willen deze hun nut voor de organisatie behouden.

Het kantoor is maar 40 dagen per jaar echt levendig”

Kantoor als verbinder, aanjager van samenwerking en cultuurdrager

Waarom maken zoveel organisaties zich zo druk over hoeveel dagen medewerkers op kantoor zijn? Organisaties zijn bang voor verlies van binding met de organisatie, verbinding met de cultuur van de organisatie en samenwerking. Organisaties zien het kantoor als verbinder, aanjager van samenwerking en een belangrijke cultuurdrager.

Een vereiste is dan wel dat er voldoende medewerkers zijn om ook daadwerkelijk verbinding mee aan te gaan. Een te leeg kantoor waar je medewerkers moet zoeken fungeert niet als katalysator van de organisatiecultuur en levert ook geen verbinding op. 

Randvoorwaarde voor verbindend kantoor: bezetting tussen 50 en 85%

De randvoorwaarde voor een verbindend kantoor is een bezetting tussen de 50 en 85%. Onder de 50% is er sprake van een stil kantoor en deze wordt zelfs ‘dood’ als die onder de kritische grens van 25% daalt. Boven de 85% wordt een kantoor als druk ervaren.

Op zoek naar de 'sweet spot'

Het gaat er dus om de ‘sweet spot’ te vinden tussen van het maximaliseren van de levendige kantooruren en het minimaliseren van het overbevolkte kantoor.

Onder de 50% is sprake van een stil kantoor en deze wordt zelfs ‘dood’ als die onder de kritische grens van 25% daalt”

Organisaties moeten sturen op levendige kantoren

Veel organisaties worstelen met de vraag of de bezetting van het kantoor te laag is of dat het kantoor te groot is. Het antwoord is waarschijnlijk beide.
Organisaties moeten niet sturen op gemiddelde of piekbezetting. Ze moeten sturen op levendige kantoren die hierdoor daadwerkelijk bijdragen aan datgene waarvoor het kantoor bedoeld is namelijk als goede plek om samen te werken en om samen onderdeel te zijn van de organisatie.

Het kantoor is dood, leve het levendige kantoor!

Door: Harold Coenders, Chief Strategy Officer bij Colliers.
Harold was ook gespreksleider van de ronde tafel 'Is het kantoor te groot of de bezettingsgraad te laag? (zie sessie 3) tijdens het Facto Congres 2024 op 19 september 2024. Deelnemers: Bart-Jan Lijnkamp (Achmea), Dick Plomp (TNO), Amanda Siebrands ING Nederland) en Luc Smits (LSI Real Estate).

Verhuizing Achmea: 4 vragen aan Bart-Jan Lijnkamp

Verhuizing Achmea: 4 vragen aan Bart-Jan Lijnkamp

Achmea heeft vorige week de verhuizing uit Zeist aangekondigd. We stelden er Bart-Jan Lijnkamp, verantwoordelijk voor het Facilitair Bedrijf, Corporate Real Estate en Documentlogistiek bij Achmea, vier vragen over.

Arjen van ’t Klooster, Hoofd Facilitair bedrijf van vermogensbeheerder MN: ‘Een goede facility manager moet sterk zijn in zowel ‘hard’ als ‘zacht’, waarbij dat laatste niet alleen de soft services betreft maar ook de menskant.'

Arjen van 't Klooster (MN): 'FM, stop met navelstaren en kijk verder...

Een werkgever moet zijn focus niet alleen richten op dat wat er ín het kantoor gebeurt. Samenwerken met andere organisaties om de nabije omgeving te vergroenen en te verlevendigen hoort daar ook bij, aldus Arjen van 't Klooster, Hoofd Facilitair bedrijf van vermogensbeheerder MN. 'Gaandeweg heb ik gezien dat aandacht voor het gebied rondom het gebouw ook belangrijk is. Met elkaar zorgen dat ook de (buiten)wereld kwalitatief beter wordt, daar gaat het om.'

Cushman & Wakefield: 'Tekenen van verschuivend kantorenlandschap'

Cushman & Wakefield: 'Tekenen van verschuivend kantorenlandschap'

De Nederlandse kantorenmarkt laat in het tweede kwartaal van 2024 een gemengd beeld zien, blijkt uit de rapportage van NVM Business en Cushman & Wakefield (C&W). De opname van ruimte groeit, maar veel bedrijven blijven voorzichtig met uitbreiden, mede door de impact van hybride werken op de benodigde vierkante meters. Verborgen leegstand komt vaker voor.

Workplace officer Harry Vlaardingerbroek (Deloitte): 'Aantal vierkante meters daalt 8 procent'

Workplace officer Harry Vlaardingerbroek (Deloitte): 'Aantal...

Accountants- en adviesorganisatie Deloitte verwacht de kantorenstrategie aan te passen. Volgens Harry Vlaardingerbroek, chief workplace officer bij Deloitte, wordt de huisvesting continu geoptimaliseerd om efficiënter om te gaan met de beschikbare ruimte.