Prinsjesdag 2024: dit weten we al

Prinsjesdag 2024: dit weten we al

Coalitiepartijen zijn het eens geworden over de Rijksbegroting. De nieuwe Miljoenennota en het Belastingplan 2025 worden op dinsdag 17 september aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Dit weten we nu al van de plannen.

Na de onderhandelingen van het kabinet is het een en ander al gelekt via onder meer de Telegraaf. Ook uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord van het late voorjaar is al het een en ander duidelijk geworden van de contouren van het Belastingplan 2025. Dat veel plannen al direct na de bespreking van de ministerraad op vrijdag lekten, noemt minister-president Schoof jammer, maar een niet te stoppen traditie.

Zo is al duidelijk dat de overdrachtsbelasting voor een tweede huis om de woningmarkt te versoepelen wordt verlaagd, dat er een nieuwe schijf voor de inkomstenbelasting wordt toegevoegd en dat er mogelijk geld beschikbaar is voor een vroegpensioenregeling. We beperken ons tot de plannen die voor ondernemers van belang zijn.

30%-regeling naar 27 procent

De versobering van de 30%-regeling wordt naar verluidt deels teruggedraaid. Wel gaat het percentage van het fiscale voordeel omlaag. Onder de huidige regeling krijgen expats een fiscaal voordeel van 30 procent van het salaris, met als maximumsalaris de Balkenendenorm, 233.000 euro in 2024. De regeling was beschikbaar voor een looptijd van 5 jaar maar is per 1 januari 2024 versoberd naar 30 procent voor de eerste 20 maanden, 20 procent voor de tweede 20 maanden en 10 procent voor de laatste 20 maanden.

Uit onderzoek blijkt dat de versobering een negatief effect heeft op migratie van kenniswerkers en dat de kosten van de regeling worden gecompenseerd door de extra inkomsten van de hogere lonen die de staatskas vullen. Bovendien willen veel partijen, waaronder de huidige coalitiepartijen, af van deze versobering. Persbureau ANP meldt dat deze gefaseerde afbouw wordt geschrapt, maar dat het fiscale voordeel daalt naar 27 procent van het salaris.

Vpb: rente ruimer aftrekbaar

Uit het hoofdlijnenakkoord blijkt dat de beperking van de renteaftrek binnen de Vpb wordt verhoogd om ondernemers te ontlasten. De rente is momenteel niet aftrekbaar voor zover het saldo van verschuldigde en ontvangen rente meer bedraagt dan 20 procent van de winst. Dat gaat omhoog naar 25 procent, het Europees gemiddelde. Aan de andere kant wordt de giftenaftrek in de Vpb beperkt.

Stijging WW-premie

De premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) stijgt met 0,1 procent. Dat levert 245 miljoen euro extra op, blijkt uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord. De huidige AWf-premies zijn gedifferentieerd om bedrijven te motiveren om werknemers in vaste dienst te nemen. De lage premie geldt voor het vaste personeel en bedraagt momenteel 2,64 procent. De hoge premie, voor flexibele contracten, is in 2024 7,64 procent.

Mkb-winstvrijstelling naar 12,7 procent

De Mkb-winstvrijstelling is aan het begin van het jaar gedaald van 14 procent in eerdere jaren naar 13,31 procent vanaf 1 januari 2024. In 2025 zou dit verder dalen naar 12,7 procent. Maar in de Voorjaarsnota kondigde het demissionaire kabinet zelfs een daling naar 12,07 procent aan. Dat laatste voornemen wordt teruggedraaid door het nieuwe kabinet, staat te lezen in de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord.

Energiebelasting omlaag

Het vorige kabinet heeft in de Voorjaarsnota aangekondigd dat de tarieven voor de derde, vierde en vijfde schijf van de belasting op aardgas, dus vanaf 170.001 m3, worden verhoogd met 22,4 procent per 2025 en 2,7 procent extra per 2030. Het nieuwe kabinet heeft afgesproken om dit terug te draaien. Ook worden de eerste en tweede schijf verlaagd naar 2,82 cent per m3. De accijnsverlaging van brandstoffen wordt verder verlengd tot en met 2025.

Geld voor vroegpensioen

De RVU-heffing van 52 procent op het salaris is tijdelijk verdwenen voor lage inkomens om zo enkele jaren een vroegpensioen mogelijk te maken. Dat is afgesproken in het pensioenakkoord om zo werknemers te ontzien die hadden gerekend op pensioen rond hun 65ste. De regeling loopt af na 2025. Bonden willen een structurele oplossing, maar werkgevers vrezen dat dit een verkapte VUT-regeling oplevert. Onder Balkenende II werd die afgeschaft, omdat het door de vergrijzing een te kostbare regeling werd.

Met stakingen, zo staken schoonmakers op 9 september om het vroegpensioen, en vastgelopen onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden, wil minister Hijum van Sociale Zaken aan een oplossing werken. Hij hint dat er geld beschikbaar is voor een mogelijkheid tot vroegpensioen, maar bonden zijn alvast niet onder de indruk, totdat duidelijk wordt wat het plan precies gaat worden. Daarover moet meer duidelijk worden bij de presentatie van de Rijksbegroting.

Inkoopfaciliteit eigen aandelen blijft

Het vorige kabinet wilde vanaf 2025 de inkoopfaciliteit eigen aandelen afschaffen. Via deze faciliteit kunnen beursgenoteerde ondernemingen zonder dividendbelasting te betalen eigen aandelen inkopen. Het afschaffen van de regeling zou meer dan 800 miljoen euro per jaar aan belastinginkomsten opleveren.

De partijen van de nieuwe regering zien dit niet zitten. In Nederland maakt ongeveer de helft van de bedrijven gebruik van deze mogelijkheid en in andere landen bestaan soortgelijke regelingen om aandelen belastingvrij in te kopen. De afschaffing zou daarmee de concurrentiepositie van Nederland verslechteren. Het nieuwe kabinet is overeengekomen om de afschaffing terug te draaien, blijkt uit de budgettaire bijlage.

Bron: CM

Lees meer:

Wat kunnen we leren van de finalisten van de Best Practice Award 2024? "Samenwerking als bondgenootschap met veel vertrouwen"

Wat kunnen we leren van de finalisten van de Best Practice Award...

Op 14 november mochten schoonmaakbedrijven Gom Schoonhouden en Keus Schoonmaak hem mee naar huis nemen: de Best Practice Award 2024 van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Waarom hun samenwerkingen zo bijzonder zijn? En wat we kunnen leren van deze en de andere best practices die zich dit jaar finalist mochten noemen? We snuffelden de juryrapporten door en zochten het uit. Vandaag: de samenwerking van DJM Bedrijfsdiensten en Area Wonen.In

Kijktip: Aftermovie Captains of Cleaning Connect 2024

Kijktip: Aftermovie Captains of Cleaning Connect 2024

Eind november 2024 vond het event Captains of Cleaning Connect plaats bij i-team Global in Eindhoven. Presentator Rens de Jong interviewde op en rond het podium diverse sprekers over ontwikkelingen in de schoonmaakbranche. Was je erbij? Of ben je benieuwd naar het event? Geniet na met de aftermovie.

Doe mee aan het FMN Marktonderzoek

Doe mee aan het FMN Marktonderzoek

Wat worden de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de facilitaire branche? Het jaarlijkse Marktonderzoek van FMN gaat weer van start. "Het is al weer de twaalfde keer dat wij dit onderzoek gaan publiceren, samen met TwynstraGudde", vertelt Facility Management Nederland.

Luistertip: Schoonmakend Nederland start met Glans, de podcast

Luistertip: Schoonmakend Nederland start met Glans, de podcast

Van hogedruk- tot dieptereiniging en alles daartussenin. Het komt allemaal voorbij in de nieuwe podcastserie van Schoonmakend Nederland onder de noemer Glans, de podcast.