44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.

Tork kondigt daarom aan zich in te zetten voor het verbeteren van de hygiëne in openbare sanitaire ruimtes. Dit houdt ook in dat deze comfortabeler worden gemaakt voor zowel gebruikers als schoonmaakpersoneel. Ongeacht de barrières die zij ervaren vanwege hun leeftijd, fysieke conditie, neurodiversiteit, huidgevoeligheden of hygiëne-gerelateerde zorgen.

Inclusieve hygiëne

Veel mensen worden dagelijks geconfronteerd met barrières die een comfortabel gebruik van een openbare sanitaire ruimte in de weg staan. Het niet kunnen bereiken van de kraan of zeep- en handdoekdispensers, harde geluiden, gebrek aan privacy of hygiëne. Volgens internationaal onderzoek van Tork voelen veel mensen zich door dat soort factoren niet op hun gemak bij het gebruik van een openbare sanitaire ruimte. Zo voelt 73 procent zich onveilig als ze hun handen niet kunnen wassen. Bijna de helft (44 procent) plant zijn reisroute om zeker te zijn van toegang tot een sanitaire ruimte. En 38 procent vermijdt eten of drinken in het openbaar of sociale evenementen (26 procent) om het gebruik van openbare sanitaire ruimtes te beperken.

Toiletten werk

Ook op het werk ervaren mensen problemen. Een op de zes (17 procent) geeft zelfs aan een baan te hebben opgezegd vanwege slechte sanitaire ruimtes. Jenny Logenius, Global Brand Manager bij Essity: “Comfortabele toegang tot openbare sanitaire ruimtes is niet alleen een kwestie van gemak. Het is een behoefte voor de volksgezondheid. Het is de omgeving die de barrières veroorzaakt, niet de mogelijkheden van de gebruikers zelf. Ons onderzoek bevestigt opnieuw dat sanitaire ruimtes vaak niet zijn uitgerust voor de voortdurend veranderende capaciteiten van de bevolking in het algemeen. Dit beïnvloedt iemands vermogen om deel te nemen aan sociale activiteiten en werk. Samen met experts en belanghebbenden gaan we onderzoeken hoe hygiëne in sanitaire ruimtes comfortabeler kan zijn voor de meerderheid van de gebruikers. En dit vervolgens oplossen, ook in Nederland."

New York 

Tork kondigde haar doel om de hygiëne in openbare sanitaire ruimtes voor iedereen te verbeteren voor het eerst aan tijdens het Reuters Responsible Business USA 2024-evenement in New York City. De aanwezigheid van Tork bleef niet onopgemerkt. Om aandacht te vragen voor de ervaringen van echte mensen, werden handgeschreven notities op papieren handdoeken van Tork gedrukt. Deze handdoeken werden in de sanitaire ruimtes ingezet. Daardoor kon iedere aanwezige lezen welke barrières mensen ervaren op gebied van handhygiëne.

Global Handwashing Partnership

Om het gesprek op gang te brengen en de gebieden voor verandering te identificeren, organiseerden Tork en het Global Handwashing Partnership een ronde tafel over hygiëne. Deskundigen en vertegenwoordigers van publieke en private organisaties wisselden hun expertise uit. Om samen een beter begrip van deze problematiek te krijgen. Ron Clemmer, Secretariat Director van het Global Handwashing Partnership: “We prijzen Tork voor het leiden van dit belangrijke initiatief en voor het blijven aandringen op aandacht voor en verbetering van de toegankelijkheid van openbare sanitaire ruimtes. Door deze inspanningen maken ze de weg vrij om het voor iedereen makkelijker te maken om in openbare sanitaire ruimtes de handen goed te wassen.” 

Lees meer:

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

ONE HUNDRED opent innovatieve wellbeing toilet hub in Utrecht

ONE HUNDRED opent innovatieve wellbeing toilet hub in Utrecht

Tijdens Dutch Health Week vond de officiële opening plaats van de ONE HUNDRED restrooms hub in het drukste winkelcentrum van Nederland: Hoog Catharijne. Het rustgevende toilet concept biedt naast een comfortabele toilet ervaring ook gratis wellbeing services aan.

Een vijfde van alle werknemers mijdt het toilet op de werkplek vanwege slechte hygiëne  

Een vijfde van alle werknemers mijdt het toilet op de werkplek...

Uit recent onderzoek blijkt dat een vijfde van alle werknemers het toilet op de werkvlek vermijdt. Dit komt door slechte hygiëne.