Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Het doel van het Calamiteitenplan Reconditionering Nederland (CPRN) is het creëren van rust (voor de betrokken gedupeerden) en stabiliteit (ten aanzien van de geleden schade) bij een grootschalig incident, ramp of crisis waarbij schade is ontstaan aan gebouwen. Het maken van dit plan is een lang traject waarin Schoonmakend Nederland samen met haar partners onderweg is en waarvoor commitment nodig is van reconditioneerders, verzekeraars én de overheidspartners (crisispartners veiligheidsregio).

Schoonmakend Nederland werkt toe naar het bekrachtigen van het plan in dit najaar. Door het sluiten van een intentieverklaring tussen henzelf, Stichting Salvage en het Verbond van Verzekeraars.

CPRN

De kracht van het plan is om bij een grootschalig incident vanaf het eerste uur één aanspreekpunt te zijn voor de veiligheidspartners. Wanneer het gaat om een incident dat ontwrichtend is voor de samenleving op Nederlands grondgebied, met veel objecten en gedupeerden met schade en waarbij sectorbrede coördinatie nodig is, verloopt de communicatie via Salvage. Overall zijn dit dezelfde criteria voor het activeren van het Draaiboek Coördinatie Grootschalige Incidenten (Brand-)verzekeringen. Zo kan ook het CPRN worden geactiveerd. Hierbij zal de Incidentcoördinator van Salvage opdracht geven aan de CPRN-manager voor de activatie van de CPRN-operatie.

Verantwoordelijkheden

De activering van het CPRN-plan, de opschaling via de op piket staande CPRN-manager, gebeurt aan de zijde van de deelnemende reconditioneerders (via Schoonmakend Nederland). De zijde van de crisisorganisatie, opleiden CPRN-manager, oefenen (OTO-plan) en eerste aanzet van het piketrooster, wordt door Salvage (in samenwerking met Schoonmakend Nederland) opgepakt. De opdrachten en de facturering van de uiteindelijke inzet gaat ook via Salvage. Tot slot wordt door Salvage jaarlijks een uitvraag gedaan bij de deelnemers van het CPRN-plan (de schadestopbedrijven) voor de stand van zaken als het gaat om capaciteit mens, materieel, mobiliteit.

Lees meer:

Blog Maurice Rutgrink: Bonden luiden noodklok over versoepeling Arboregels 

Blog Maurice Rutgrink: Bonden luiden noodklok over versoepeling...

In een gepeperde brief aan staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie en de Tweede Kamer fileren vakbonden FNV, VCP en CNV drie recent aangenomen Kamermoties. De vakbonden maken zich vanwege de moties grote zorgen over de veiligheid op de werkvloer.

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op agenda

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op...

Maurice Rutgrink schreef zijn scriptie over het gebruik van harnasgordels en lijnen in de glasbewassing. Dat glazenwassers en de schoonmaakbranche op arbogebied 'van ver moeten komen', is volgens hem het understatement van het jaar. Zelf is hij 38 jaar glazenwasser geweest en eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Na te zijn gevormd in een wereld van wurgtarieven en 'meters maken', gunt hij zichzelf als veiligheidskundige een nieuwe, verfrissende blik op zaken. Een blik die hij bovendien enthousiast met anderen deelt.

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm? 

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm?

Voor ik begin met mijn column, wil ik duidelijk maken dat dit geen aanklacht is tegen wie dan ook. Niet tegen de RAS, Schoonmakend Nederland of zelfs Keurmerken in eender welke vorm. Het is een opiniërend stuk waarop geschoten mag worden, graag zelfs.

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

De RAS hecht veel waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle medewerkers in de schoonmaaksector. Een van de essentiële elementen om een dergelijke werkomgeving te waarborgen, is de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon binnen/voor elk bedrijf.