Blog Belinda Dekkers-Schwartz (Ul-Team): "Samen werken aan een betere werkervaring: de sleutel tot succes in de schoonmaakbranche"

Blog Belinda Dekkers-Schwartz (Ul-Team): "Samen werken aan een betere werkervaring: de sleutel tot succes in de schoonmaakbranche"

In de schoonmaakbranche is werkbeleving een bepalende factor voor succes. Ik deel in mijn blog graag mijn kijk op hoe we die werkbeleving met elkaar kunnen invullen. En wat de voordelen zijn.

Schoonmakers ervaren hun werk op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van factoren, zoals de werkomgeving, samenwerking met collega’s en de waardering die ze ontvangen. Ook opleiding en ontwikkeling zijn cruciaal voor een positieve werkbeleving en een betere klantervaring.

Opleiding en ontwikkeling: bouwstenen voor groei

De mogelijkheid voor schoonmakers om hun vaardigheden te verbeteren en door te groeien, draagt bij aan hun tevredenheid en prestaties. Het versterkt niet alleen hun competenties en zelfvertrouwen, maar verhoogt ook hun motivatie en betrokkenheid, wat direct bijdraagt aan klanttevredenheid.

  • Verhoogde competentie: met de juiste training en ontwikkeling werken schoonmakers effectiever en efficiënter. Of het nu gaat om het leren van nieuwe schoonmaaktechnieken, het gebruik van moderne apparatuur of kennis over duurzame methoden. Dit vergroot hun vaardigheden en zelfvertrouwen.
  • Motivatie en betrokkenheid: wanneer werkgevers investeren in hun medewerkers, voelen schoonmakers zich gewaardeerd. Dit vergroot hun emotionele betrokkenheid en motivatie, terwijl het personeelsverloop afneemt.
  • Loopbaanontwikkeling: het bieden van doorgroeimogelijkheden, zoals promoties naar leidinggevende posities of specialistische functies, geeft schoonmakers perspectief. Het behoudt talent, verhoogt de werktevredenheid en stimuleert prestaties op lange termijn.

Duurzame inzetbaarheid en arbeidsomstandigheden

Investeren in opleiding en ontwikkeling is alleen effectief wanneer ook de arbeidsomstandigheden worden geoptimaliseerd. Fysiek zware of onveilige werkplekken hebben een negatieve invloed op de werkbeleving. Het creëren van veilige en gezonde werkomstandigheden, is daarom essentieel voor zowel welzijn als tevredenheid van medewerkers.

Het belang van zelfvertrouwen op de werkvloer

Zelfvertrouwen speelt een grote rol in de prestaties van medewerkers. Zelfverzekerde schoonmakers durven initiatief te nemen en problemen op te lossen en dragen actief bij aan de samenwerking binnen teams. Ze communiceren open en zijn in staat feedback te geven en ontvangen, wat zowel hun eigen prestaties als die van hun collega’s verbetert.

Wat levert ontwikkeling van medewerkers jou als werkgever op?

Wanneer schoonmakers kansen zien om zich te ontwikkelen, plukt de organisatie daar de vruchten van:

  • Hogere productiviteit: dankzij nieuwe vaardigheden en technieken werken medewerkers efficiënter en effectiever.
  • Betere kwaliteit van werk: ontwikkeling leidt tot een hogere kwaliteit van vakmanschap, wat klanttevredenheid vergroot.
  • Lagere verloopkosten: ontwikkelingsmogelijkheden vergroten de betrokkenheid van medewerkers, waardoor personeelsverloop afneemt en kosten voor het aantrekken van nieuw personeel worden gereduceerd.

Conclusie

Investeren in werkbeleving en samenwerking binnen de schoonmaakbranche is een directe route naar succes. Opleiding en ontwikkeling vormen de sleutel tot gemotiveerde medewerkers, een hogere kwaliteit van de dienstverlening en een sterkere organisatie. Het creëren van een positieve werkomgeving komt zowel medewerkers als klanten ten goede en bouwt aan een duurzame toekomst voor de branche.

Heb je vragen? Wil je met mij over de werkbeleving doorpraten? Ik hoor graag van je.

Belinda Dekkers-Schwartz, directeur Ul-Team

Lees meer:

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

In de cao voor de schoonmaak is afgesproken dat schoonmakers een opleiding kunnen volgen om een baan buiten de schoonmaaksector te vinden. De RAS betaalt deze opleiding. Echter, deze regeling stopt op 31 december 2024. Voor 2025 en 2026 is er geen budget meer beschikbaar.

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

In Nederland zetten veel bedrijven in op het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk. Maar de kosten die bedrijven maken voor het aanbieden van stages en leer-werktrajecten, variëren wel enorm. Uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt dat dit onder andere afhangt van de student, het type bedrijf en stage en de benodigde begeleiding.

UL-Team steunt Wereld Meisjesdag

UL-Team steunt Wereld Meisjesdag

Als opleider gelooft UL-Team sterk in de kracht van ontwikkeling. En dat geldt voor iedereen, maar vooral ook voor meisjes en vrouwen die wereldwijd tegen barrières vechten om hun dromen te verwezenlijken. Daarom steunt de opleider Plan Nederland - Girls First, een initiatief dat zich inzet voor de rechten en kansen van meisjes.

Schoonmaakbedrijven en praktijkonderwijs bundelen krachten

Schoonmaakbedrijven en praktijkonderwijs bundelen krachten

Schoonmaakbedrijven Gom, Vebego Cleaning Services en CSU, brancheorganisatie Schoonmakend Nederland en de scholen van Stichting BOOR, Yulius Onderwijs en Horizon hebben op dinsdag 25 juni de samenwerkingsovereenkomst Facilidoor voor PROVSO ondertekend. De samenwerking is uniek. Nooit eerder sloegen werkgevers uit de schoonmaakbranche op deze manier de handen ineen om leerlingen van het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) de stap van school naar werk te laten zetten.