Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Ondernemers investeren gezamenlijk miljarden euro's per jaar om energie te besparen. Toch blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer ze hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat dit beter moet. Niet alleen door betere handhaving, maar vooral door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers.

Bedrijven moeten voldoen aan een hoop wetgeving, ook op het gebied van energiebesparing. Zo is er al sinds 1993 een energiebesparingsplicht en moeten ondernemers sinds 2019 verplicht rapporteren over deze inspanningen. Veel bedrijven zijn ook goed bezig met energie besparen. Zo investeerden Nederlandse bedrijven in 2023 gezamenlijk 14 miljard euro in verduurzaming, waarvan ten minste 4,4 miljard in energiebesparing.

Helft voldoet aan rapportageplicht

Met de rapportageplicht gaat het minder goed. Volgens de Rekenkamer voldoet ongeveer de helft van de bedrijven momenteel aan deze verplichting. Onder grootverbruikers is dit 55 procent. Een kanttekening: het gaat om een tussenstand die de Rekenkamer heeft opgenomen. In 2027 wordt de werkelijke stand vastgesteld.

Voorspelbaar beleid

Het is dus van belang dat bedrijven niet alleen investeren in verduurzaming, maar ook in de informatievoorziening daarover. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn van mening dat dit mogelijk wordt gemaakt door onder meer eenvoudigere regels. Zo komt er een aparte plicht voor gebouwen, terwijl dit al in de energiebesparingsplicht is meegenomen. Daarnaast is stabiel, voorspelbaar beleid een belangrijke voorwaarde voor de vaak forse investeringen die nodig zijn.

Lees meer:

Zeker kleine ondernemers zien veel obstakels bij emissievrije zones

Zeker kleine ondernemers zien veel obstakels bij emissievrije zones

Veel schoonmakers, loodgieters, schilders of glasbewassers met een dieselbusje zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in de binnenstad. De nieuwe zero-emissiezones moeten de luchtkwaliteit in de centra van bijna dertig Nederlandse gemeenten verbeteren. Slecht nieuws voor de meer dan 200.000 bedrijfswagens die volgend jaar op een boete kunnen rekenen als ze tóch het centrum inrijden.

Mkb niet blij met rapportageverplichting CO2-uitstoot personeel

Mkb niet blij met rapportageverplichting CO2-uitstoot personeel

Organisaties met honderd of meer werknemers moeten binnenkort gaan bijhouden hoeveel CO2 hun personeel uitstoot bij zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Dat tot groot ongenoegen van midden- en kleinbedrijven. Niet alleen het aantal afgelegde kilometers moet worden bijgehouden, maar ook het soort vervoermiddel en het brandstoftype dat wordt gebruikt. "De kosten en administratieve lasten zijn disproportioneel hoog", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "Het is eigenlijk waanzin ten top."

Waarom subsidie aanvragen voor een elektrische bestelauto?

Waarom subsidie aanvragen voor een elektrische bestelauto?

Tot eind 2024 kun je nog subsidie aanvragen via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Daarmee kun je maximaal vijfduizend euro korting krijgen wanneer je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset. Maar waarom zou je nu willen overstappen op elektrisch? En hoe werkt de regeling?

Europa stemt tegen kleine en eenmalige plastic verpakkingen

Europa stemt tegen kleine en eenmalige plastic verpakkingen

Kleine of eenmalige plastic verpakkingen hebben op de Europese markt geen plaats, zo vindt het Europees Parlement. Denk aan wegwerpverpakkingen voor boter, saus of zeepjes in hotels. Door deze uit te bannen, helpt de maatregel om de afgesproken klimaat- en milieudoelen te halen. Ook moeten verpakkingen beter afbreekbaar worden, zonder schadelijke chemische stoffen.