Voor de basisvakopleidingen in de schoonmaaksector is afgesproken dat de RAS een bijdrage in de opleidingskosten uitkeert bij het behalen van een diploma. Jaarlijks stelt de raad vast welke opleidingstrajecten in aanmerking komen voor een bijdrage en hoeveel de bijdrage bedraagt per werknemer. Per kalenderjaar stelt de RAS het maximum budget vast dat voor bijdragen in opleidingskosten beschikbaar is. Dat betekent dat het aantal opleidingstrajecten dat in aanmerking komt voor een bijdrage, per jaar gemaximeerd is.
Voorwaarden bijdrage opleidingskosten
Om voor toekenning van een bijdrage in de opleidingskosten van de vastgestelde opleidingen in
aanmerking te komen, gelden de volgende voorwaarden:
- De werkgever moet vallen onder de werkingssfeer van de cao voor de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. En daardoor verplicht zijn aangesloten bij het Bedrijfstak Pensioenfonds voor de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (hierna BPF).
- De werkgever is verplicht om de bij cao vastgestelde zogenoemde RAS-premie af te dragen. Dat doet de werkgever aan de instantie die namens de RAS de inning van deze premie uitvoert.
- De werkgever is verplicht het inschrijfnummer Kamer van Koophandel en het aansluitnummer bij het Pensioenfonds door te geven aan de RAS.
- De werkgever moet zijn betalingsverplichtingen inzake RAS-, pensioen- en de overgangsregeling geheel zijn nagekomen in de afgelopen jaren.
- De werknemer is in dienst van de werkgever.
- De werknemer heeft de opleiding met goed resultaat, dat wil zeggen met een door de branche erkend diploma, afgesloten.
- De datum dat de werknemer met goed resultaat het examen heeft afgelegd, is de ijkdatum voor de hoogte van de bijdrage.
- De werkgever zal, op verzoek, de onderliggende facturen en betalingsbewijzen van gevolgde opleidingen aan de RAS verstrekken.
Op de website van de RAS kun je zien voor welke opleidingen de RAS in 2025 een bijdrage in de opleidingskosten beschikbaar stelt. Ook vind je hier wat de hoogte van de bijdrage per werknemer is.