Blog Ronald Bruins: Is het nog leuk om een schoonmaakbedrijf te hebben?  

Blog Ronald Bruins: Is het nog leuk om een schoonmaakbedrijf te hebben?  

Duurzaamheid lijkt, zo hol als de term is, een ver-van-mijn-bed-show. Wat moet ik er als mkb'er in de schoonmaak mee? Totdat opdrachtgevers niet meer alleen wensen dat je hun pand goed schoonmaakt, maar ook vragen stellen over welke middelen je gebruikt, hoe je bij je pand komt (met een diesel of met elektrisch vervoer) en of je wellicht ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunt aannemen. Wellicht weet je nog meer om duurzamer de schoonmaak uit te voeren? Dan krijgt die wat holle term lading. Let wel, die vraag komt tegenwoordig niet alleen in schoonmaakaanbestedingen naar voren, maar ook bij het gunnen van opdrachten onderhands. Dat komt omdat opdrachtgevers weer door hun opdrachtgevers allerlei eisen krijgen opgelegd.

Dat principe van je keten duurzamer maken, staat in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een hele mond vol, maar het komt erop neer dat eerst grote bedrijven rapporteren over hoe duurzaam ze zijn. Daarna volgen naar alle waarschijnlijkheid mkb’ers. Maar die laatste groep heeft er nu al mee te maken, omdat grote bedrijven eisen stellen aan partijen waar ze zaken mee doen. En die eisen druppelen zo door naar onder in de keten. Op zich handig: er ligt al een mkb-versie van de CSRD, in feite een light-versie, van de richtlijn op tafel. Die kun je op vrijwillige basis hanteren als je dat wilt. In ons artikel in dit nummer van Service Management schetsen we de achtergronden van de richtlijn en hoe deze jou gaat raken. Dat je iets met duurzaamheid moet, staat wel vast.  

Schijnzelfstandigheid  

Wetgeving kan nog wel eens een verzuchting opleveren, zo merkte ik onlangs tijdens een bijeenkomst van Schoonmakend Nederland over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Deze wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan. Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. De Belastingdienst gaat er vanaf 1 januari op handhaven. Dat die wet voor schoonmaakbedrijven een risico is, werd me al snel duidelijk. Veel wordt in onderaanneming gedaan en als je die onderaannemers net zo behandelt als je eigen medewerkers, kan de Belasting om de hoek zeilen. Met boetes en een naheffing tot gevolg. Vaak is er dan sprake van een gezagsverhouding. Liever een zzp’er dan maar niet uitnodiging voor de personeelsborrel, niet regulier uitnodigen voor een soort en met functioneringsgesprek of met het logo van je schoonmaakbedrijf rond laten lopen. Al dit soort zaken (er zijn er meer!) zijn indicaties dat er sprake is van een dienstverband waar de Belastingdienst op kan handhaven.  

Dat je iets met duurzaamheid moet, staat wel vast.”

Is het nog leuk om een schoonmaakbedrijf te hebben? Ja, natuurlijk. Je krijgt energie van dat werken met opdrachtgevers en medewerkers om panden mooi schoon op te leveren. Dat is ondernemen pur sang. Maar tegelijkertijd voel ik met ondernemers mee. Dat gedoe ook altijd vanuit Den Haag of Brussel. Het word je steeds moeilijker gemaakt. Maar laat je dat niet ontmoedigen. Kop op, borst vooruit en eventueel specialisten inschakelen die dat niet zo leuke deel kunnen overnemen.  

Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management, te vinden op facto.nl/schoonmaakbedrijven 

Lees meer: