Blog Jacques van den Wijngaard: Desinfectie, wat zit erachter?

Blog Jacques van den Wijngaard: Desinfectie, wat zit erachter?

In een serie artikelen bekijk ik achtergronden rondom een chemisch product of proces. In deze vierde blog gaat het om desinfectie.

Tot ver in de vorige eeuw kregen schoonmaakmiddelen al gauw de aanduiding desinfecterend, ontsmettend of antiseptisch mee. Vooral als het een beetje naar pijnolie of teer rook. Oké, misschien kon je er wel een paar bacteriën mee doodmaken, maar vaak bleven de meesten vrolijk en ongedeerd. De domste reclameslogan betrof destijds een schuurmiddel: “Het doodt 99 procent van alle huishoudbacteriën”.

Rapen gaar

Afgezien van de vraag wat precies huishoudbacteriën zijn en of het wel zinvol is om ze te doden, is het niet verstandig om die ene procent te laten leven. Als dat toevallig van een schadelijke soort is, dan vormen deze een kweek. Ongehinderd kunnen zij zich nu voortplanten dankzij de afwezigheid van anderen. Ongeveer zoals je een bacterie op kweek zet op een voedingsbodem. Dan zijn de rapen gaar!

Bestrijdingsmiddelenwet

In Nederland werd in 1962 de Bestrijdingsmiddelenwet van kracht waarbij onder meer desinfectiemiddelen pas op de markt mochten komen, nadat deze getest waren op werkzaamheid en eventuele schadelijke werking voor mens en milieu. Inmiddels is in 2012 ook op Europees niveau het gebruik en het op de markt brengen geregeld. Niettemin bestaat nog steeds de mogelijkheid dat je ergens intrapt. Zo werden tijdens de coronacrisis winkelwagens bij de supermarkt meestal 'gedesinfecteerd' met één of ander sopje of – je wilt het niet weten – met een natte lap. Overigens was het hele gedoe naar mijn idee tamelijk onzinnig. Als er al sprake was van een steriele winkelwagen, dan was dat zeker niet het geval met het wisselgeld dat we ontvingen of de leuning van de roltrap die we vervolgens aanraakten.

Schoonmaken belangrijker dan desinfecteren

Overigens is schoonmaken belangrijker dan desinfecteren. Wat je van een desinfectiemiddel kunt verwachten, is niet een volkomen steriel oppervlak, maar een vermindering van het aantal micro-organismen, liefst tot een aanvaardbaar minimum. Meestal lukt dat met de factor 10^5 in 5 minuten tijd. Dat is namelijk een minimum eis bij een test voor het verkrijgen van een wettelijke toelating. Daarna wordt de werkzaamheid minder. Wanneer we nu bijvoorbeeld 1015 bacteriën hebben, dan blijven er normaliter na 5 minuten nog1010 over. Dat is nog steeds een gigantisch aantal en we zijn met deze bewerking dus niet veel opgeschoten. Oppervlakken die gedesinfecteerd moeten worden, dienen daarom redelijk schoon te zijn. Je kunt dus niet bijvoorbeeld een drol desinfecteren.

Zoveel verschillende soorten

Het aantal bruikbare werkzame stoffen om te desinfecteren is beperkt. En ook heeft ieder middel zijn sterke en zwakke kanten. Alcohol bijvoorbeeld werkt heel snel waar het de meeste bacteriën betreft, maar werkt op schimmels minder goed. Bovendien is het brandbaar. Deze nadelen gelden niet voor chloor, maar dat wil je niet op je handen hebben en zeker niet op je kleding. Ook zijn oplossingen van chloor niet zo lang houdbaar. Dat kan dan weer niet gezegd worden van kwaternaire ammonium-verbindingen (quats), die in de levensmiddelenindustrie veel worden gebruikt. Maar die werken dan weer minder op mykobacteriën. Kortom: het ideale desinfectiemiddel bestaat niet.

Maar hoe werken ze eigenlijk? Wat zit er achter?

Dat is per middel heel verschillend. Zo werken chloor en jodium door een sterk oxiderende werking, waarbij de celstructuur wordt afgebroken. Alcohol en fenol beschadigen de celwand en inactiveren het enzym, waardoor de essentiële levensvoorwaarden voor de bacterie verloren gaan. Hieronder zie je links een gefingeerde voorstelling van een aantal stafylokokken, waarvan we bovenin nog een trosje zien. Onderin het beeld zie je de aanval van een aantal alcoholmoleculen. Op de rechter afbeelding zien we in het groot hoe deze de celwand binnendringen en het enzym (afgebeeld door rode spiraaltjes) aanpakken.

Hieronder zien we de dramatische ondergang van een schimmel (Candida Albicans). Moleculen van een quat (voorgesteld door bolletjes) komen af op de celwand. Aan de rechterkant een grote afbeelding hiervan. De quat dringt de celwand in en met hun positieve lading reageren de moleculen spontaan met de negatieve eiwitten (in het geel). De stofwisseling wordt daardoor onmogelijk gemaakt en de schimmel is onschadelijk gemaakt.

(bron: Hygiene und Medizin, W. Hahn)

Jacques van den Wijngaard, directeur AlfaChemieen auteur van Professioneel Schoonmaken 2.0 en Chemie Glashelder

Lees meer:

Gesponsord
Gesponsord
middelen en materialen

Gesponsord Crohill-methodes verlagen werkdruk schoonmakers met 30%

Crohill houdt zich bezig met het ontwikkelen van producten en methodes die schoonmakers helpen om efficiënter en duurzamer te werken. Directeur Pim Hilgerdenaar benadrukt dat actuele kwesties zoals klimaatverandering, vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt de noodzaak van deze benadering extra duidelijk maken.

middelen en materialen

Nieuwe concepten telescopisch wassysteem

Studenten van de TU Delft hebben nagedacht over mogelijke oplossingen voor het telescopisch wassysteem. Dit om de lichamelijke belasting te verminderen. Hiervoor hebben zij een aantal concepten ontwikkeld, die nu getest moeten worden.

middelen en materialen

Ozonwater gebruiken voor reiniging en desinfectie: waar moet je op...

In de afgelopen jaren is het toepassen van ozon voor reiniging en desinfectie toegenomen. Veelal wordt ozon ter plekke gemaakt in water (ozonwater), ook wel 'in situ-generatie van ozon' genoemd, om dit vervolgens als reinigings- en/ of desinfectiemiddel toe te passen. Maar waar moet je op letten bij het gebruik van ozonwater? Hoe zit het bijvoorbeeld met de wettelijke eisen? Chuchu Yu, Managing Scientific & Regulatory Affairs bij NVZ, branchevereniging voor producenten van reinigingsproducten, legt het uit.

middelen en materialen

De arbeidshygiënische strategie: veilig werken met reinigingsmiddelen

Werkgevers zijn verplicht om zorg te dragen voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van diens werknemers. Zo worden ongevallen en door werk veroorzaakte ziekten vermeden. De werknemer is op zijn beurt verplicht om de door de werkgever opgelegde regels te volgen. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in de Arbowet. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de arbeidshygiënische strategie (AHS). Hoe zit het met de AHS in relatie tot professionele reinigingsmiddelen?