Bedrijfscatering op kantoren: informatie voor facility management

In kantooromgevingen betreft catering alle activiteiten die te maken hebben met het verstrekken van eten en drinken aan medewerkers en gasten. Deze pagina bevat een bundeling van informatie over dit onderwerp, in de vorm van nieuws, blogs, verdieping, checklists en whitepapers.

Meer weten? Kijk dan ook op de speciale overzichtspagina over bedrijfscateringvan Facto.

Mirjam Vaatstra en Robin Eman, FM Triodos Bank

Dit is waarom Triodos Bank met alle contractpartners duurzame...

Een wandeling van 20 minuten over het landgoed en je hebt een dijk aan frisse ideeën opgedaan. Het prachtige kantoor van Triodos Bank op landgoed De Reehorst in Driebergen-Rijsenburg biedt deze mogelijkheid voor haar medewerkers. Sinds 2019 hebben zij er hun werkplek. Hoe gaat het met de afdeling FM van de bank, vijf jaar na de verhuizing? Facto vroeg het aan Robin Eman (Facility Manager) en Mirjam Vaatstra (Hospitality Manager).

Start Nieuwe Lunch Cultuur Programma bij provincie Zuid-Holland

Start Nieuwe Lunch Cultuur Programma bij provincie Zuid-Holland

Een aantal organisaties waaronder Rabobank en provincie Zuid-Holland is 14 oktober gestart met een programma om de lunchcultuur op de werkvloer gezonder, duurzamer en socialer te maken.

VU bestrijdt verspilling: koffie en thee voor kleine bijeenkomsten voortaan zelf halen

VU bestrijdt verspilling: koffie en thee voor kleine bijeenkomsten...

Medewerkers van de VU kunnen geen koffie en thee meer bestellen voor kleine groepen. Deze bestellingen maakten een groot deel uit van alle cateringbestellingen en 80% daarvan werd niet opgedronken. Deze verspilling past niet meer bij de duurzame bedrijfsvoering van de onderwijsinstelling.

Lokale voeding in de werkomgeving: de geleerde lessen van Radboud Universiteit

Lokale voeding in de werkomgeving: de geleerde lessen van Radboud...

Een project van de Radboud Universiteit om medewerkers te stimuleren lokale producten te kopen, toont aan dat er weinig animo is voor het aankopen van lokale boodschappen in de werkomgeving voor thuisgebruik. Campus & Facilities deelt de inzichten en lessen voor FM.

CE Delft: 25% biologische producten in catering financieel en logistiek mogelijk

CE Delft: 25% biologische producten in catering financieel en...

Een pilot van CE Delft, in opdracht van het Ministerie van LNV, toont aan dat 25% biologische producten in de catering van de rijksoverheid zowel financieel als logistiek haalbaar is. De resultaten zijn vertaald naar een routekaart en aanbevelingen voor opdrachtgevers en cateraars om deze doelstelling te realiseren.

Beeld: Bob Hutten en Jan Willem Hilbron

Albron neemt Hutten over

Albron wil branchegenoot Hutten overnemen. De voorgenomen overname is voor Albron onderdeel van een bredere ambitie om verder te groeien. Met de overname wil Albron haar marktaandeel vergroten en haar positie verstevigen in de competitieve markt.

Aanbesteding eten en drinken 45 rijkskantoren: waarom 350 waterpunten?

Aanbesteding eten en drinken 45 rijkskantoren: waarom 350 waterpunten?

De komende maanden wordt in de rijkskantoren die door het CFD worden gefaciliteerd de huidige 1.000 koffiemachines vervangen door zo'n 650 moderne en duurzame verse bonen-apparaten. Daarnaast worden in totaal zo'n 350 waterpunten geïnstalleerd. Waarom is er voor dat aantal gekozen?

Implementatieadviseur Iris de Bruin en Gunther Buxtorff, opdrachtgever en Productmanager Ontmoeten en Voeden, beide van het CFD.

Aanbesteding eten en drinken 45 overheidsorganisaties: 'Gebruiker...

Per 1 september zijn bij het Centrum voor Facilitaire Dienstverlening, de facilitaire dienstverlener voor 45 overheidsorganisaties waaronder de Belastingdienst, nieuwe contracten catering en drankenvoorziening in werking getreden. Gunther Buxtorff en Iris de Bruin blikken terug op de aanbesteding eten en drinken. Een van de bijzonderheden: maar liefst 30% van het totaal aantal punten werd toegekend via een belevingstest en een publieksjury.

Grand Café De Iris, Radboud Universiteit

Catering in onderwijsgebouwen: 5 duurzame initiatieven op...

Nederlandse universiteiten nemen steeds meer initiatieven om een duurzame eetcultuur te creëren voor hun studenten en medewerkers. Van plantaardige maaltijden tot moderne foodcourt-concepten en koffie met havermelk, er is een duidelijke verschuiving naar meer milieuvriendelijke en gezonde opties.

Dit zijn de 5 best gelezen catering-artikelen van het afgelopen half jaar

Dit zijn de 5 best gelezen catering-artikelen van het afgelopen half...

Het was een interessant eerste half jaar van 2024 voor het thema catering. Zo werd er een akkoord bereikt over een nieuw cao contractcatering en hospitality, verscheen er een artikel over het foodcourt-concept van de HvA en UvA en belichtten we de welkomstcultuur bij ASML. Wij hebben de vijf best gelezen artikelen over catering voor je op een rij gezet.

Biohacking, kweekvlees en experience: dit zijn de 3 trends in 2024

Biohacking, kweekvlees en experience: dit zijn de 3 trends in 2024

Biohacking, maximale experience, regeneratieve producten en biotech. Deze trends gaan een belangrijke rol spelen bij een innovatieve en duurzame cateringstrategie. Facto legt uit hoe deze ontwikkelingen de bedrijfsrestaurants veranderen.

Is AI al beter dan mensen bij beoordeling offertes warme drankenautomaten?

Is AI al beter dan mensen bij beoordeling offertes warme...

Voor het beoordelen van korte offertes in het kader van een inkoop/aanbestedingstraject is een Large Language Model (LLM) als ChatGPT al bruikbaar als hulpmiddel. Bijvoorbeeld om te controleren of menselijke beoordelaars geen zaken hebben gemist. Dit is een belangrijke conclusie uit een recent onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van Universiteit Utrecht.

Visie op catering: 10 experts aan het woord

Visie op catering: 10 experts aan het woord

<p>Hoe kun je catering inzetten om je bedrijfsdoelstellingen te realiseren? Wat zijn de 3 belangrijkste onderdelen van een succesvol cateringconcept? Wat zijn de belangrijkste elementen van gezonde catering? Hoe ziet de bedrijfscatering er uit in 2025? We vroegen het aan 10 specialisten, zij gaven hun <a href="https://form.facto.nl/facto-visie-op-catering" target="_blank" rel="noopener noreferrer">visie op catering</a>. </p>

Benut u uw koffievoorziening optimaal?

Benut u uw koffievoorziening optimaal?

Vroeger zette de persoon, die het eerst op kantoor aanwezig was, het koffieapparaat aan; met een volle pot kwam je de ochtend wel door. Tegenwoordig willen medewerkers het liefst koffie van verse bonen. En zit er er geen cappuccino of latte macchiato in de machine, dan wordt u al meewarig aangekeken. En zonder een modern ingerichte koffiecorner kunnen kantoren eigenlijk ook al niet meer.

HNW en catering: wat zijn de gevolgen?

HNW en catering: wat zijn de gevolgen?

<p>HNW en catering: wat verandert er? Met de opkomst van HNW is er op <a title="Bedrijfscatering" href="https://facto.nl/bedrijfscatering">cateringgebied </a>het nodige veranderd. Werknemers hebben niet langer hun bureau in een vertrouwde hoek van het kantoor waar zij dagelijks 's ochtends aanschuiven en aan het einde van de middag weer weggaan.<br> De nieuwe werkomgeving bevat flexplekken in verschillende soorten en maten, waar een medewerker gaat zitten naar gelang het karakter van zijn werkzaamheden van die dag en de beschikbare plekken.<br> Al dan niet betaalde koffiecorners zijn populaire vergaderplekken geworden, terwijl bedrijfsrestaurants juist minder klandizie hebben.</p>

Alles over Hybride Werken

Facto sprak de afgelopen maanden de facility managers, programmamanagers en directeuren FM & Vastgoed van 15 toporganisaties over de uitdagingen van hybride werken en de aanpassingen van het kantoor.

Waar liggen hun uitdagingen op het gebied van bezettingsgraad, catering, werkplek- en kantoorinrichting?

Facto Collectief

Krijg als afdeling onbeperkt toegang tot facto.nl

Krijg samen met jouw collega's onbeperkt toegang tot alle artikelen en Facto Magazine. Weet wat er speelt op het gebied van facility en facilitaire inkoop.

Facilitaire trends 2024

De rol van facility management verandert. Was die in het verleden hoofdzakelijk ondersteunend, ze wordt meer en meer leidend. Laat u inspireren door de visionaire blik van zeven facilitaire koplopers.