In een serie van 10 afleveringen geven een aantal facility professionals hun visie op de gezonde werkomgeving. In deel 1 geeft Daniël Mestebeld, Managing senior workplace management bij Heyday Facility Management, zijn visie.
Vraag 1. Wat versta je onder een gezonde werkomgeving en hoe zie jij de ideale situatie?
Voor mij is een gezonde werkomgeving een omgeving die aansluit bij je behoeften, die afwisseling en gezond gedrag stimuleert. Mensen mogen zelf keuzes maken, maar je mag ze best uitdagen en het gemakkelijker maken om de gezonde keuzes te doen.
Een gezonde werkomgeving is ook een werkomgeving waar mensen zich thuis voelen. Thuis ga je ook je (buiten)omgeving ontdekken door te wandelen en ga je ook niet koken in de slaapkamer. Waarom sluiten we ons dan toch de hele dag op in kantoren of gaan we dagen werken op een werkplek die niet past bij de activiteit die we doen?
Bij een gezonde werkomgeving is ook de menselijke kant van belang. Die wordt vaak ‘vergeten’ of onvoldoende opgepakt. Wat hebben werknemers nodig om het werk met plezier en goed te kunnen doen? Een traject wordt nog te vaak vanuit de huisvestingskant ingestoken met een besparingsdoelstelling. Maar de kernvraag is: wat heeft die medewerker nodig om zijn werk goed te kunnen doen?
Afwisseling is belangrijk, mensen willen zich af en toe kunnen afsluiten
Vraag 2. Grootste uitdaging om een healthy workplace te realiseren?
Er worden nog veel kantoren gebouwd waarbij pas na de oplevering wordt gekeken naar de inrichting. Dat zijn vaak grotere kantoren met op iedere verdieping flinke open werkvloeren. Daar kun je vraagtekens bij plaatsen. Afwisseling is belangrijk, mensen willen zich af en toe kunnen afsluiten. Bij een concept met clusters van 16+ bureaus in een open werkomgeving is de kans groot dat je niet in de behoefte van mensen voorziet. Het is dan ook belangrijk om meer afwisseling te creëren in de werkomgeving.
Daarnaast gaat het ook om de leidinggevenden. Wat is de stijl van leidinggegeven, voelen mensen zich veilig en gehoord? Ziekteverzuim zegt daar deels iets over, maar ook het medewerkers tevredenheidsonderzoek. Je kunt nog zo’n fantastisch werkplekconcept hebben, maar als een leidinggevende iedereen opjaagt en geen waardering uitspreekt ervaren mensen de werkomgeving niet als gezond en fijn.
Het gaat echt om de integratie en het samensmelten van bricks, bytes en behavior, waarbij de aandacht nu verschuift naar de behavior-kant.
Vraag 3. Belangrijkste tip?
Het gaat om afwisseling. Alles met ‘te’ is niet goed. Weet wat er speelt onder de mensen en maak het ze gemakkelijk. Faciliteer!
Whitepaper ’12 experts over de gezonde werkomgeving’
De visie van Daniël Mestebeld is opgenomen in de whitepaper ’12 Experts over de gezonde werkomgeving’. In dat document (15 pagina’s) komen ook de visies van 11 andere facility professionals aan bod.
De whitepaper is nu als gratis download beschikbaar.
Lees ook:
– Best practice: bouwen aan de gezondste werkcommunity van Europa
– Gezondheid en kantoren: Wat weten we nu écht?
– Zo wordt VGZ het gezondste kantoor van Nederland
Verslag Facto-middag Healthy Workplace | 11 november jl.
Wat is een gezonde werkomgeving? Welke uitdagingen kom je tegen als je zo’n omgeving wilt realiseren? En wat kun je leren van andere organisaties die daar al mee aan de slag zijn? Deze vragen stonden centraal tijdens de Facto-middag ‘Healthy Workplace’ die op maandagmiddag 11 november 2019 in Hoofddorp plaatsvond.
Lees hier het verslag van de middag.