Ondernemers die door de coronacrisis betalingsproblemen hadden, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 uitstel van betaling vragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), kansspelbelasting, accijns, verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, BPM voor vergunninghouders (vanaf tijdvak mei 2020) en energie- en andere milieubelastingen. Sinds 1 april is bijzonder uitstel aanvragen niet meer mogelijk. Ondernemers kunnen wellicht wel regulier belastinguitstel of een betalingsregeling krijgen als het niet lukt om op tijd de nieuw opkomende belasting te betalen. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die is opgebouwd tijdens het bijzonder uitstel van betaling.
Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen
Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van bijzonder uitstel van belastingbetaling, hebben al bericht gekregen van de Belastingdienst met informatie over de hoogte van de schuld en de betalingsregeling. Vanaf 1 oktober 2022 moet de opgebouwde schuld worden terugbetaald in 60 maandelijkse termijnen, inclusief invorderingsrente. Dit is een vast bedrag. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen om dit per kwartaal te doen. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022. Het is ook mogelijk om meer af te lossen dan de maandelijkse termijn. Daarmee veranderen de termijnbedragen niet, maar wordt de looptijd wel korter en ondernemers kunnen in dat geval gebruikmaken van de lagere invorderingsrente.
Rente stapsgewijs omhoog
Tijdens de looptijd van het coronasteunpakket was de invorderingsrente 0,01 procent. Om ondernemers te stimuleren om de schuld terug te betalen gaat de rente stapsgewijs terug naar 4 procent. Per 1 juli 2022 werd de rente op 1 procent gezet. Vanaf 1 januari wordt dat 2 procent, vanaf 1 juli 2023 stijgt hij naar 3 procent en vanaf 1 januari 2024 is het percentage terug op 4 procent.
Hulp voor ondernemers
Uitgangspunt is dat ondernemers hun belastingschuld helemaal moeten afbetalen. Alleen in uitzonderlijke gevallen bestaat de mogelijkheid van (gedeeltelijke) kwijtschelding van de schuld. Er zijn organisaties, zoals schuldhulpverleners, die ondernemers kunnen helpen bij het in kaart brengen en oplossen van de schulden. Zo biedt de KvK biedt telefonisch hulp met een adviesteam. Organisaties als MKB Doorgaan, 155 Help een bedrijf, Over Rood, De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) of Ondernemersklankbord (OKB) helpen ondernemers met adviezen over de levensvatbaarheid van het bedrijf. Voor de ondersteuning van belastingschulden kunnen eigenaars van eenmanszaken, zzp’ers, vennoten van een vof of cv, of maten van een maatschap aankloppen bij hun gemeente. Die kijkt of ze de ondernemer kunnen helpen met een aanvraag voor schuldhulpverlening of van advies kunnen voorzien.
Versoepeling betalingsregeling
Voor sommige ondernemers wordt het mogelijk om de aflossingstermijn van de coronabelastingschuld te verlengen van vijf naar zeven jaar. Ook wordt het mogelijk om eenmalig een betaalpauze van drie maanden in te lassen. Dit verandert verder niets aan de einddatum van oktober 2027, waardoor het termijnbedrag in de resterende periode stijgt. Wie in aanmerking wil komen voor een aangepaste betalingsregeling kan daarvoor binnenkort een verzoek indienen bij de Belastingdienst.