Ministerie van Defensie
Prestatie-inkoop van werken of diensten is sterk in opkomst. Begonnen in 2009 door Rijkswaterstaat met de Spoedaanpak Wegen hebben inmiddels vele andere opdrachtgevers BVP geadopteerd. In de praktijk zijn er nogal wat misverstanden rondom de Best Value-aanpak. In het boek Prestatie-inkoop (derde druk) van Jeroen van de Rijt en Sicco Santema zijn onder andere de 10 grootste misverstanden over prestatie-inkoop op een rij gezet.
Een facilitair inkoper heeft vaak te maken met collega's. Zij gaan immers over WAT er precies gekocht moet worden, terwijl de inkoper alleen over het inkoopproces (het HOE) gaat. Helaas doen die collega's regelmatig onhandige dingen die je als inkoper dan later maar weer moet proberen recht te zetten.
Het lijkt alsof de kwaliteit van geleverde producten en diensten de afgelopen tijd achteruit gaat. In de afgelopen maanden was ik betrokken bij meerdere projecten waar je serieuze bedenkingen kunt hebben bij de geleverde kwaliteit.
Klaas Jan Engelsma wordt directeur Facility Management en tevens Chief Procurement Officer bij de politie. Hij start per 18 maart in zijn nieuwe functie.
Het loont om een volwassen en professionele afdeling inkoop in huis te hebben. Maar hoe meet je die volwassenheid? Het MSU-model is een vaak gebruikte methode, maar op sommige punten niet meegegaan in de tijd. Zijn er alternatieven en zo ja, welke? Een overzicht van de werking en voor- en nadelen van drie modellen.