Tip! Voor alle foto’s: zie de slideshow onderaan dit artikel!
Het Facto Congres begon, na een energieke opening en opwarmer door dagvoorzitter Suzan Vink, met een inspirerende keynote door dr. Danielle Braun, corporate antropoloog, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur en auteur van boeken als de Corporate Tribe, Building Tribes, Tribaal Kantoorgedoe, Patronen en Da's gek.
Het belang van sociale cohesie
Braun legde uit dat we allemaal beschikken over een tribaal oerbrein, dat het altijd doet. Het zorgt ervoor dat we willen blijven maken, spelen en houden van hiërarchie in een bedrijf. We vinden het bijvoorbeeld belangrijk én leuk om zo nu en dan een collega op z'n plek te zetten en de hiërarchie opnieuw te bepalen door te zeggen tegen elkaar: ‘Bianca heeft het weer verprutst bij de baas’.
Het oerbrein zorgt er ook voor dat we op de werkvloer relaties blijven aangaan met elkaar. Die sociale structuren zijn belangrijk, want ze maken het verhaal van onze organisaties.
Het vertellen van die verhalen vraagt om een passende en inspirerende werkomgeving en kantoorinrichting. Want via een Teams-meeting kun je in haar ogen onmogelijk sociale cohesie stimuleren, daar is een fysieke ruimte voor nodig. En aandacht voor de ander, een stukje sensitiviteit van medewerkers onderling en van leidinggevenden richting hun team.
Overgangsrituelen zijn belangrijk
Braun wees het publiek daarna op het belang van overgangsrituelen. Je kunt niet zomaar afscheid nemen van het ene (‘je kunt niet meer op woensdagochtend naar yoga, want er is teamoverleg op kantoor'), om daarna direct het andere te kunnen doen. Dat heeft tijd nodig en vraagt dat we ons de tijd gunnen om te veranderen. Want dat doe je in het ‘ondertussen', een tijd die je creëert en waarin je de antwoorden op vragen niet direct hebt.
Magie
Het vraagt in the end een klein beetje magie om te kunnen veranderen. Bepaalde stammen in Afrika zijn daar heel goed in, zoals de Dembu en de Maori. Richt het werk van de FM’er zich dan op het beheren van die groepen mensen, van die zogeheten tribes? Het is volgens Braun in ieder geval een uitnodiging om met je CEO te gaan praten over de ziel van je organisatie en echt aandacht te hebben voor elkaar, om uitval van medewerkers te voorkomen.
Wat heb jij nodig om je werk beter te doen?
De afsluitende presentatie van de dag was in handen van acteur Loek Peters die in een soepel betoog zijn ‘Maak de ander beter’-denkwijze uiteenzette.
In pakweg 45 minuten trok hij een aantal interessante parallellen tussen de wereld van toneel en acteren aan de ene kant en het samenwerken met collega’s en klanten aan de andere kant.
De kern van zijn boodschap: samenwerken wordt zoveel beter en leuker als je dat doet vanuit het idee dat je de ander beter wil maken. Om daar te komen moet je wel drie stappen doorlopen:
> Stap 1. Aanwezig zijn
En dan niet alleen fysiek maar ook je dusdanig manifesteren dat je onderdeel bent van een groter geheel (team, afdeling, organisatie).
> Stap 2. De ander faciliteren zo goed mogelijk zijn werk te laten doen
Iets dat je eigenlijk alleen kunt doen door scherp in beeld te hebben wie de ander is, wat hij precies doet en door er achter te komen wat hij nodig heeft om zijn werk beter te doen.
> Stap 3. Verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van het werk van die ander
Dat begint bij het besef dat er sprake is van een positieve wederzijdse afhankelijkheid en vervolgens de bereidheid om in actie te komen als de ander fouten maakt of onderpresteert.
Hoge opkomst: 300 bezoekers
Net als de laatste jaren had het congres, met wederom een inhoudelijke samenwerking met Twynstra Gudde, weer een volle bak met maar liefst zo’n 300 facility professionals in de zaal. Ze gingen met elkaar in gesprek over het meer dan actuele thema van dit jaar namelijk de ‘Future Way of Work’.
Gewijzigde locatie
Het congres zou aanvankelijk plaatsvinden in NBC Nieuwegein. Maar omdat daar, enkele dagen voorafgaand aan het congres, flinke brandschade was ontstaan moest worden uitgeweken naar een andere locatie. De Woonindustrie, pakweg 200 meter verderop, bleek een gouden greep. Met veel daglicht, een hoge en ruime plenaire ruimte, veel groen en fijne zalen voor de parallelle sessies bleek het de ideale locatie om het congres te organiseren.
Andere presentaties
Tussen de plenaire keynotes stonden in drie rondes meerdere inhoudelijke sessies van elk 60 minuten op het programma. Zoals een ronde tafel over hybride werken, een levendige sessie over het ‘kantoor als place to be’ en presentaties over onderwerpen als duurzaamheid, smart FM, strategisch samenwerken en het Paris Proof-maken van je kantoor door FM-professionals werkzaam bij DNB, a.s.r., Philips/JLL, NHL Stenden/CSU, Booking.com, PwC, DJI/IND/Maas en BAM/TG.
Daarnaast konden deelnemers in de pauzes kennismaken met belevingspartners IceRobotics en Thuisbezorgd.nl en met elkaar 'facilitair filosoferen' in de speciale soft seating-zitjes van NowyStyl.
Verslagen van andere sessies
Zie hieronder de verslagen van de inhoudelijke sessies, zoals gepubliceerd op de website van Facto.
- Inkoop circulaire thuiswerkplek PwC: ‘Speeddates met leveranciers zijn erg nuttig’
- Marco Meetz (a.s.r.): ‘Met onze nieuwe zonnepanelen stijgt opbrengst van 150.000 naar 450.000 kWh’
- Hybride werken: zo maakt Philips het kantoor weer aantrekkelijk
Impressies van het Facto congres op 15 september in De Woonindustrie in Nieuwegein.
Foto's: Herbert Wiggerman, Utrecht.
Tekst: Susan Meenhuis en Gerard Dessing
Lees ook:
- Hybride werkcultuur creëren? Dit zijn dé 10 aandachtspunten volgens Jitske Kramer
- Peter Roode (SVB): ‘Op uitvoeringslocaties is de bezetting 20 tot 25 procent’
- Met deze ‘metrokaart’ geeft APG structuur aan veranderproces naar hybride werken
- Razendsnelle groei JustEatTakeaway.com, wat vraagt dat van FM & vastgoed?