Kosten schoonmaak stijgen volgens inkooporganisatie met 4,5 tot 5 procent

Kosten schoonmaak stijgen volgens inkooporganisatie met 4,5 tot 5 procent

De kosten voor schoonmaak gaan in 2020 sterk omhoog, met gemiddeld 4,5 tot 5 procent. Dat stelt althans het adviesbureau Intrakoop op haar website. Volg Service Management op LinkedIn:

Eerder al kwamen wij op basis van een inventarisatie onder schoonmaakbedrijven uit op een “denkbare en waarschijnlijke” stijging van zes procent. Intrakoop houdt het nu dus op 4,5 tot 5 procent. De redenen voor de stijging zijn bij Service Management en Intrakoop hetzelfde. Die laatste partij: “Wijzigingen in de CAO en de invoering van de wet WAB zijn  de belangrijkste oorzaak.” De adviesorganisatie meldt ook dat haar leden “die deelnemen aan onze overeenkomsten een lagere prijsverhoging tegemoet kunnen zien. Die is gelijk is aan de NZA-indexering voor 2020.”

Alles weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans?
De Wet Arbeidsmarkt in Balans - alles wat je als schoonmaakondernemer moet weten

Download de gratis whitepaper

Inkopers bedingen lagere prijs voor schoonmaak

Blijkbaar heeft de inkoop- en adviesorganisatie voor haar schoonmaakcontracten een lagere prijs bedongen.  “Als Intrakoop-lid met een overeenkomst voor schoonmaak blijven de gemaakte afspraken ook voor 2020 van kracht. De contractuele maximale stijging van de prijzen voor de dienstverlening is 3,33%. Dit is de vastgestelde NZA-indexering, gebaseerd op personele en materiële kosten, voor volgend jaar die van toepassing is op onze contracten.”

Brutolonen stijgen met 3 procent

De brutolonen van medewerkers in de schoonmaakbranche stijgen in 2020 met 3 procent (1 procnet per 1 januari en 2 procent per 1 juli). Ook hebben zij recht op een extra vrije dag en stijgt de eindejaarsuitkering. De grootste stijging in kosten komt echter door de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Per 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans in. Intrakoop: “Deze wet bevat maatregelen om de verschillen tussen medewerkers met vaste contracten en flexibele contracten kleiner te maken. Daarom krijgen oproepkrachten en payrollwerknemers meer zekerheid. Ook wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden. Wijzigingen die de wet met zich meebrengt zijn onder andere het recht op transitievergoeding bij ontslag, strengere regels voor oproepovereenkomsten en een hogere ww-premie bij tijdelijke contracten.”

Suzanne Dortland start bij Facilicom als programmamanager Sociaal Duurzaam 

Suzanne Dortland start bij Facilicom als programmamanager Sociaal...

Suzanne Dortland is onlangs gestart als programmamanager Sociaal Duurzaam bij Facilicom Group. Samen met haar team is Dortland verantwoordelijk voor de vertaling van de strategie op het gebied van sociaal duurzaam naar concrete initiatieven.

Effektief en Batavia Stad zetten samenwerking voort

Effektief en Batavia Stad zetten samenwerking voort

Effektief is sinds 2018 verantwoordelijk voor het schoonmaakonderhoud bij Batavia Stad. Nu, ruim 5 jaar later, zetten zij de samenwerking voort. De doorstart symboliseert een nieuwe fase met focus op duurzaamheid, ontzorging en het creëren van excellente bezoekersbeleving.

Schoonmaakmachine leasen of huren: is dit iets voor mij?

Schoonmaakmachine leasen of huren: is dit iets voor mij?

De aanschaf van een nieuwe schoonmaakmachine is een flinke investering van al snel tienduizenden euro's. Dat bedrag moet je kunnen én willen missen. Of niet… Want er komen steeds meer alternatieven op de markt, zoals het leasen of huren van een reinigingsmachine. Hoe werkt dit? Service Management vroeg het aan Rutger Kerkdijk, manager Machines & Services bij groothandel Facility Trade Group, en Wim Holleman, salesmanager bij fabrikant Numatic.

Schoonmaakopleidingscentrum is kopie van de werkelijkheid

Schoonmaakopleidingscentrum is kopie van de werkelijkheid

Nederland is een schoonmaakopleidingscentrum rijker. Werkgevers, opdrachtgevers en opleiders kunnen er, sinds november 2022, terecht voor het geven van trainingen in bijna alle vormen van schoonmaak. Volgens initiatiefnemers Kees en Jeroen Aalbers is dat broodnodig, want zoals opleidingen nu worden gegeven, kan volgens hen écht niet meer.