Om het meteen al een stukje makkelijker te maken: de drie termen betekenen precies hetzelfde! Behalve de benaming, zit er geen enkel verschil tussen het opschortingstermijn, het Alcatal-termijn of het standstill-termijn. Voor het gemak gebruiken wij in de uitleg de term opschortingstermijn.
Voorlopige gunning
Zodra alle inschrijvingen op een aanbesteding zijn beoordeeld, komt de aanbestedende partij tot een winnaar: degene aan wie zij de opdracht willen gunnen. De winnende dienstverlener wordt hiervan op de hoogte gebracht.
LEES OOK: Succesvol inschrijven op een schoonmaakaanbesteding doe je zo
Na dit bericht, spreek je van een voorlopige gunning. De aanbestedende partij is dan voornemens om de aanbesteding aan jou te gunnen, maar de gunning is nog niet definitief. Eerst vindt er nog een verificatie plaats. Daarin gaat de opdrachtgever in op de antwoorden die je hebt gegeven in de tender en op het bijbehorende financiële model. Kun je daadwerkelijk gaan leveren wat je hebt beloofd in de inschrijving? Op basis daarvan, krijg je de opdracht wel of niet gegund.
Verliezende inschrijvers kunnen bezwaar maken
Maar definitief is de gunning dan nog niet. De aanbestedende partij moet namelijk eerst alle inschrijvers op de hoogte stellen van de gunningsbeslissing. Gedurende de daarop volgende twintig dagen, kunnen de verliezende inschrijvers bezwaar maken op de gunning. Deze periode is het opschortingstermijn. Als één van de partijen voldoende grond heeft voor bezwaar, bijvoorbeeld een berekeningsfout in de tender, dan kunnen zij een kort geding aanspannen. Het kan gebeuren dat de gunning daardoor niet doorgaat en dat het aanbestedingstraject weer helemaal opnieuw moet. Als er geen bezwaar gemaakt wordt, dan loop het opschortingstermijn af en wordt de gunning van de schoonmaakaanbesteding officieel.