16 tips om liquiditeitsproblemen te voorkomen

16 tips om liquiditeitsproblemen te voorkomen

Het coronavirus raakt de economie steeds harder. Hierdoor komen ondernemers in veel sectoren in acute liquiditeitsproblemen. Ook in de schoonmaak als opdrachtgevers panden sluiten. Snel handelen is belangrijk. Crop corporate finance heeft een checklist voor mkb-ondernemers opgesteld. Volg Service Management op LinkedIn:

Bij veel, ook niet de minste, ondernemers bestaat namelijk onduidelijkheid over wat ze kunnen doen. Hoe vang je omzetverlies op? Bovendien zijn er de nodige vof’s of eenmanszaken actief en zij zijn hoofdelijk aansprakelijk als het misgaat. Dat is een griezelig idee. Snel handelen is nu beslist belangrijk. Bijgaande checklist van Crop corporate finance helpt daarbij. Het is een mkb-brede checklist, ondernemers kunnen hem met hun eigen adviseurs doornemen.

Checklist: Voorkom liquiditeitsproblemen

Met deze tips beperk je eventuele liquiditeitsproblemen en vind je eventueel mogelijkheden om op korte termijn aan extra financiering en/of liquiditeit te komen.

1. Pas je cashflow forecast aan. De impact van het coronavirus is nog lastig te voorspellen. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om al een realistische inschatting te maken. Maak daarom een duidelijke tijdlijn voor de komende 12 maanden, met een inschatting van de inkomsten en uitgaven. Zo krijg je sneller inzicht in eventuele knelpunten en kun je er als ondernemer beter op anticiperen.

2. Bied korting aan bij snelle betaling. Focus je op het snel verbeteren van je liquiditeit; geef je afnemers daarom korting als zij snel betalen en/of geef korte betalingstermijnen af.

3. Factureer op tijd. Wacht niet te lang met factureren. Hoe eerder je een rekening stuurt, hoe sneller er wordt betaald.

4. Of werk met aanbetalingen. Bespreek bij iedere nieuwe opdracht of het mogelijk is dat de afnemer alvast (een percentage) vooruitbetaalt. Zeker als je maatwerkproducten levert, waar inkoop tegenover staat, is het verstandig deze inkoop alvast ‘af te dekken’ met een aanbetaling.

vijf schoonmaakbedrijf failliet verklaard in juni 2019

5. Zorg dat je debiteurenbeheer op orde is. Wacht niet met het nabellen van jouw debiteuren tot na de vervaldatum van een factuur. Zorg ervoor dat je debiteurenbeheer actief is en bel vóór de vervaldatum om te controleren of alles in orde is met de betaling van de factuur. Eventuele problemen kun je dan vroegtijdig verhelpen en zo zorg je voor relatief minder dubieuze debiteuren.

6. Zorg dat je voorraadbeheer strak is geregeld. Als jouw bedrijf een voorraadhoudende onderneming is, kun je hier veel voordeel uit halen. Houd minder voorraad aan en maak afspraken met je leveranciers voor een snelle levering. Dit houdt wel in dat je soms iets later levert aan de klant dan in een normale situatie.

7. Maak gebruik van een crisis-WW-uitkering. In bijzondere situaties, zoals nu met het coronavirus, kun je werktijdverkorting en een WW-uitkering voor je personeel aanvragen. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees de voorwaarden.

8. Vraag bijzonder uitstel van belastingbetaling aan. Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent je ondernemer of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Je kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting bijzonder uitstel van betaling aanvragen.

9. Verlaag je voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. Verwacht je een lagere winst door de uitbraak van corona en betaal je nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kun je je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt.

10. Vraag op tijd belastingonmacht aan bij de Belastingdienst. Als je ervan uit gaat dat je niet tijdig aan belastingschulden kunt voldoen, is het van belang dat je dit op tijd aan de Belastingdienst meldt. Als je dit niet op tijd doet, dan loop je het risico hoofdelijk aansprakelijk te worden gesteld voor de niet-betaalde belastingschulden. Je dient de melding binnen twee weken na de dag waarop je moest betalen in te dienen bij de Belastingdienst.

11. Vraag de bank om aflossingen op te schorten. Indien je bedrijf leningen heeft bij de bank en je kunt onderbouwen dat je bedrijf in de kern levensvatbaar is, dan is het misschien mogelijk om voor een bepaalde periode de aflossingen op te schorten. Dat kan eventueel in combinatie met tip 12.

12. Maak gebruik van de verruimde BMKB-regeling, Het ministerie van EZK staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50 procent van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90 procent van dit borgstellingskrediet. De verruimde regeling is van kracht vanaf 16 maart. Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50 procent naar 75 procent. Bovendien is de regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot 2 jaar.

13. Werk met voorwaartse financiering. Als je onderneming het zich niet kan veroorloven om lang te wachten op het verkrijgen van geld, dan is voorfinanciering (factoring) iets voor jouw bedrijf. Bij voorfinanciering worden alle verzonden facturen binnen 24 uur nadat ze zijn verstuurd voor een deel of geheel voorgeschoten. Als de factuur door de klant is voldaan, ontvang je het resterende deel. Zo heb je het geld sneller ter beschikking. Hier staat tegenover dat je een vergoeding betaalt voor verkregen diensten.

14. Maak gebruik van een overbruggingsfinanciering. Er zijn nieuwe mkb-financiers die zeer snel kredieten kunnen verstrekken met een beperkte looptijd (6-24 maanden). Dit doen zij op basis van omzet over de rekening, pintransacties of door het inlezen van de administratie. Op deze manier kan je snel liquiditeit creëren. Crop corporate finance heeft contact met de meeste hiervan.

15. Of maak gebruik van werkkapitaalfinanciering. Werkkapitaalfinanciering is voor veel bedrijven een logische keuze voor een financiering. Hierbij bieden niet alleen banken, maar ook andere financiers, zoals crowdfundingplatforms, gerichte mogelijkheden aan om je werkkapitaal te laten financieren.

16. De sale-and-leaseback-constructie. Hierbij verkoop je als eigenaar bijvoorbeeld je pand of vervoersmiddelen en vervolgens huur je deze direct weer terug. Hierdoor heb je meer liquiditeit door de verkoop van jouw materiële vaste activa, maar je kunt ze nog steeds gebruiken.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


CSU MeewerkWeek levert waardevolle inzichten op

CSU MeewerkWeek levert waardevolle inzichten op

Tijdens de jaarlijkse CSU MeewerkWeek werken alle kantoorcollega's mee met schoonmaakcollega's op de werkvloer. Ook dit jaar gaven de schoonmaakmedewerkers van CSU weer een inkijkje in hun werk(dag). Er vonden mooie en leuke gesprekken plaats die zorgden voor veel ideeën om het werk te verbeteren.

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekende op 21 oktober 2024 een convenant met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee verstevigen en bestendigen zij de de samenwerking die al ruim twee jaar bestaat. Om zo samen nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. Ook het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (LWSPG) sluit nu aan bij dit convenant.

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): "Zorgen om verlies ondernemerschap in Nederland"

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): "Zorgen om verlies ondernemerschap in...

"Nederland let op uw zaak!" Die waarschuwing uitte voorzitter Jacco Vonhof tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in Zwolle. Door de overname van middenbedrijven door (buitenlandse) private equity partijen, de onvoldoende doorgroei van kleinere bedrijven én het zeer hoge aantal zzp'ers dat geen werkgever wil worden, vreest hij voor verlies van het ondernemerschap dat Nederland in alle opzichten juist zo hard nodig heeft. "Bedrijven die lokaal zijn geworteld en met grote betrokkenheid bij hun omgeving opereren, die de oplossingen en innovaties hebben voor de grote transities. Als we dat soort ondernemerschap in toenemende mate kwijtraken, is de impact groter dan alleen economisch. We zijn nu nog op tijd om deze trend te keren. Het kabinet heeft een aantal goede plannen, maar die moeten nog wel gerealiseerd worden."

Clean Solutions Group België overgenomen door PFS Group

Clean Solutions Group België overgenomen door PFS Group

De in Antwerpen gevestigde PFS Group heeft schoonmaakmiddelenproducent Clean Solutions Group België (CSG) overgenomen.