Loonstijging van 3,1 procent
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cao-lonen namen in de meetperiode in doorsnee met 3,1 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed.
De contractuele loonkosten, wat wil zeggen de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen in de periode ook met 3,1 procent. Daarmee was de stijging van de contractuele loonkosten gelijk aan die van de cao-lonen. Doorgaans ligt de stijging van de contractuele loonkosten juist boven die van de cao-lonen.
De cao-lonen in Nederland stegen vorig jaar met 2,5 procent. Daarmee was sprake van de sterkste loonstijging van het afgelopen decennium.
Uurloon schoonmaak stijgt minder hard
In de cao schoonmaak is een verhoging van het uurloon met 1 procent per begin 2020 vastgesteld. Op 1 juli komt daar nog een loonstijging van 2 procent bij op. Bovendien is de eindejaarsuitkering voor uitvoerend schoonmaakpersoneel verhoogd en kan de werknemer kiezen voor een vrije dag op de vroegere Dag van de Arbeid (1 mei) of op zijn/haar verjaardag. Het cao-loon van schoonmakers stijgt dus wat geleidelijker dan het landelijk gemiddelde.
Een hogere beloning heeft op bedrijfstakken als schoonmaak een grote impact, omdat loonkosten in deze sectoren rond de 90% van de totale kosten voor die diensten uitmaken. In de professionele schoonmaak bepalen de kosten voor materiaal bijvoorbeeld slechts enkele procenten van het uurtarief dat de opdrachtgever in rekening wordt gebracht.