CBS: Salarissen fors gestegen in eerste kwartaal 2020

CBS: Salarissen fors gestegen in eerste kwartaal 2020

Waar hadden we het over toen het coronavirus nog niet alles domineerde? Nou, bijvoorbeeld over het salaris. En daarbij kwamen veel werknemers er niet bekaaid vanaf. Het eerste kwartaal van 2020 kende de sterkste loonstijgingen sinds 2009.Volg Service Management op LinkedIn:

Loonstijging van 3,1 procent

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cao-lonen namen in de meetperiode in doorsnee met 3,1 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed.

De contractuele loonkosten, wat wil zeggen de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen in de periode ook met 3,1 procent. Daarmee was de stijging van de contractuele loonkosten gelijk aan die van de cao-lonen. Doorgaans ligt de stijging van de contractuele loonkosten juist boven die van de cao-lonen.

De cao-lonen in Nederland stegen vorig jaar met 2,5 procent. Daarmee was sprake van de sterkste loonstijging van het afgelopen decennium.

Uurloon schoonmaak stijgt minder hard

In de cao schoonmaak is een verhoging van het uurloon met 1 procent per begin 2020 vastgesteld. Op 1 juli komt daar nog een loonstijging van 2 procent bij op. Bovendien is de eindejaarsuitkering voor uitvoerend schoonmaakpersoneel verhoogd en kan de werknemer kiezen voor een vrije dag op de vroegere Dag van de Arbeid (1 mei) of op zijn/haar verjaardag. Het cao-loon van schoonmakers stijgt dus wat geleidelijker dan het landelijk gemiddelde.

Een hogere beloning heeft op bedrijfstakken als schoonmaak een grote impact, omdat loonkosten in deze sectoren rond de 90% van de totale kosten voor die diensten uitmaken. In de professionele schoonmaak bepalen de kosten voor materiaal bijvoorbeeld slechts enkele procenten van het uurtarief dat de opdrachtgever in rekening wordt gebracht.

Ook interessant

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer 17 miljard euro in 2023

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer 17 miljard euro in 2023

Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie krijgt het bedrijfsleven in 2023 te maken met sterk stijgende loonkosten die naar verwachting met zo'n 17 miljard euro toenemen. Dat blijkt uit berekeningen van ABN AMRO op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De noodzaak tot verhoging van de arbeidsproductiviteit is het grootst in de meest arbeidsintensieve sectoren zoals Zakelijke Dienstverlening, waar schoonmaak onder valt. Dat kan door te innoveren. Gezien de verwachting dat de personeelstekorten structureel zijn, levert efficiënter werken ook op lange termijn profijt.

Werkgever tast dieper in de buidel voor betalen minimumloner

Werkgever tast dieper in de buidel voor betalen minimumloner

Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2023 gestegen. Het laagste loon ging met ruim 10 procent omhoog. De verhoging heeft gevolgen voor veel werkgevers in Nederland.

Minimumloon in één keer met 10,15% omhoog

Minimumloon in één keer met 10,15% omhoog

Het kabinet zegt werken lonender te willen maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon. Daardoor gaat het minimumloon op 1 januari 2023, in tegenstelling tot het eerdere voornemen, in één keer omhoog met 10,15%. De ministerraad heeft daar op voorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag mee ingestemd.

Schoonmaakbedrijf Nivo verhoogt jeugdlonen: "Bijverdienen in...

De jeugdlonen in de schoonmaak worden per 1 april 2022 landelijk verhoogd. Schoonmaakbedrijf Nivo besloot hier niet op te wachten en heeft de jeugdlonen per direct al verhoogd naar het nieuwe niveau. "Hiermee wordt het met name voor studenten echt interessant om bij te verdienen in de schoonmaakbranche."