Ministerie van Defensie
Welke factoren worden genoemd als je kantoorwerkers vraagt naar de belangrijkste punten van een flexwerkplek- en omgeving? Iris de Been en Fien Thoolen van het CfPB gaven in hun workshop op het Congres Over Het Nieuw Werken op 3 december jl. inzicht in een aantal onderzoeksgegevens waarover het CfPB beschikt als het gaat om de werkplek. Uit een interviewanalyse (271 respondenten) kwamen de volgende 5 pluspunten als het gaat om werken in een flexkantoor.
Het lijkt een paradox: het kantoor heeft voldoende werkplekken beschikbaar, maar toch ervaren medewerkers een gevoel van drukte. Vaak wordt dan alleen gekeken naar de bezettingsgraad, uitgedrukt in percentages. Maar door slim te kijken naar de werkplekbeleving is ook veel te bereiken. Uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat de bezettingsgraad niet bepalend is voor de ervaring van drukte.
'De conclusie dat in de wereld van hybride werken het kantoor er is voor ontmoeten, en de thuiswerkplek voor concentratiewerk, is veel te kort door de bocht. Maak eerst een zorgvuldige analyse van de specifieke behoeftes binnen de eigen organisatie. Het gedachteloos volgen van hypes is onverstandig.'
Kort geleden verstomden de stemmen rond 'het nieuwe werken'. Inmiddels spreken we met elkaar over hybride werken. Wat is er de afgelopen jaren veranderd en wat zijn de verschillen en overkomsten tussen beide manieren van werken?
Het Center for People and Buildings (CfPB) krijgt een nieuwe directeur: Jacqueline Schlangen. volgt per 1 september 2021 de huidige directeur Wim Pullen op.