Volgens Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de bond, zal de aandacht bij de cao-gesprekken onder meer uitgaan naar werkzekerheid. Als het gaat om lonen, snapt hij dat dit per bedrijf kan verschillen. “We eisen wel veel meer transparantie van bedrijven die aangeven dat er te weinig financiële ruimte is”, aldus Boufangacha. “Te vaak wordt de crisis misbruikt om de arbeidsvoorwaarden te versoberen, terwijl er niet zo lang geleden nog flinke winsten werden gemaakt waar de werknemers te weinig van hebben meegeprofiteerd.”


Lees ook: Schoonmakers willen meestrijden, maar worden asociaal behandeld


Kritisch kijken naar beloningen hoger management

De bond belooft ook nog kritischer te kijken naar de beloningen van het hoger management en de top. Die zullen vooral moeten matigen.

De FNV moet dit jaar nog bijna vierhonderd cao’s afsluiten. Tot nu heeft de bond 125 cao’s afgesloten. In bedrijven waar het goed gaat blijft de looneis 5 procent en wordt ingezet op een minimumuurloon van 14 euro. Als er minder werk is in een bedrijf en banen dreigen te verdwijnen, gaat de FNV voor het eerlijk herverdelen van werk. De bond wil met name de jongeren meer perspectief op werk geven. Dat kan door arbeidsduurverkorting, beperken van structureel overwerken, generatiepacten en eerder met pensioen gaan.


Lees ook: Uurloon schoonmaak weer omhoog: wat verdient een schoonmaker per 1 juli 2020?


Schoonmaak-cao loopt tot juni 2021

De schoonmaak-cao loopt tot en met 30 juni 2021. FNV heeft bij monde van vakbondsbestuurder Herrie Hoogenboom wel al aangegeven dat hij vindt dat de waardering voor de schoonmakers tijdens de crisis omgezet moet worden in geld. “Schoonmaak is wat ons betreft een vitaal beroep. Het is mooi dat dat herkend en erkend wordt, ook door politici. Maar daar mag naast waardering ook een betere betaling voor terugkomen. Dat aspect brengen we zeker ter sprake tijdens de onderhandelingen voor de schoonmaak-cao in 2021.”