Optimaal benutten SV regelingen
Ongeveer 3% van de medewerkers heeft een zogenaamde no-riskstatus. Dit betekent dat ze arbeidsbeperkt zijn, een uitkeringsverleden hebben of opgenomen zijn in het doelgroep-register van het UWV. Voor werkgevers zijn er tal van subsidies en regelingen beschikbaar, waardoor het aantrekkelijker wordt deze groep mensen in dienst te nemen.
Het optimaal benutten van deze SV-regelgeving zorgt er niet alleen voor dat subsidies beschikbaar komen, maar ook dat ziektekosten niet voor rekening van de werkgever komen wanneer deze medewerkers ziek worden. Resultaat: meer inkomsten, minder kosten en beheer van verschillende risico’s van ziekte en arbeidsongeschiktheid.
>> Lees ook: Arbeidsbeperkte met een baan doet minder beroep op zorg
Zo kom je in aanmerking voor een SV-regeling
Om te beginnen is het belangrijk om te achterhalen of een medewerker aangemerkt is als arbeidsongeschikt, een uitkeringsverleden heeft of opgenomen is in het doelgroepregister van UWV. Dit kan je achterhalen door de medewerker een vragenlijst in te laten, de zogenaamde statusuitvraag. De medewerker is in eerste instantie niet verplicht om deze in te vullen. Echter na een dienstverband van twee maanden is de medewerker wel verplicht om, op verzoek van de werkgever deze te informeren over zijn mogelijke aanspraak op ziekengeld op grond van een no-riskpolis.
Voor het loonkostenvoordeel heeft de werkgever een kopie van de doelgroepverklaring LKV van de medewerker nodig. De medewerker kan deze zelf aanvragen bij UWV/gemeente, maar kan de werkgever ook machtigen om deze aan te vragen. De aanvraag dient binnen drie maanden na indiensttreding gedaan te zijn. Een aanvraag die buiten deze drie maanden termijn wordt ingediend bij UWV/gemeente, zal niet in behandeling worden genomen.
>> Lees ook: UWV: sterkste stijging WW-uitkeringen bij schoonmaakbranche
OSB Quickscan
Met behulp van de OSB Quickscan SV-regelingen krijg je inzicht in welke besparingen mogelijk zijn. De quickscan wordt uitgevoerd door Robidus en is interessant voor bedrijven met meer dan 200 medewerkers. Voor OSB-leden is de quickscan (inclusief vervolggesprek) gratis. Kies je daarna voor een vervolgonderzoek, dan zijn daar kosten aan verbonden. OSB-leden krijgen korting. Voor bedrijven met minder dan 200 medewerkers komt OSB binnenkort met een andere oplossing.