Sebastiaan van der Vinne (Leviy) over coronacrisis: "Het is een rollercoaster"

Sebastiaan van der Vinne (Leviy) over coronacrisis: "Het is een rollercoaster"

Over de impact van het coronavirus op schoonmaakbedrijven en groothandels schrijven we bij Service Management inmiddels dagelijks. Maar hoe zit het met de leveranciers van schoonmaaksoftware, een uitermate belangrijke schakel binnen onze branche? We belden met Sebastiaan van der Vinne, eigenaar en directeur van softwarebedrijf Leviy. Volg Service Management op LinkedIn:

We vallen meteen maar met de deur in huis: hoe gaat het met jullie? Van der Vinne: “Aan de ene kant gaat het goed. Wij leveren natuurlijk softwareoplossingen en dat blijft eigenlijk wel gewoon doorgaan. Aan de andere kant merken we ook de gevolgen van de maatregelen die de overheid heeft getroffen. We zijn een jong en digitaal bedrijf, dus binnen een ochtend hadden we alles geregeld zodat iedereen thuis kon werken. Maar veel van ons hebben jonge gezinnen en dat levert wel wat extra stress op: hoe moet ik dat allemaal regelen?”

Laten zien waar je voor staat

Zowel emotioneel als zakelijk gezien is het volgens Van der Vinne “een rollercoaster”. “Je wilt absoluut niet overkomen als iemand die over de rug van anderen snel een slaatje wil slaan. Maar ik geloof wel dat je in deze tijd meer dan ooit kunt laten zien wat voor bedrijf je bent en waar je voor staat. Ik zie dat ook wel als een kans. Alhoewel je natuurlijk altijd in je achterhoofd houdt dat het ons ook zal gaan raken. Nu staan we vooral in survival-mode, maar we willen ook klaarstaan voor wanneer het straks weer vol gas is. Je moet door de regen naar de zon kijken.”

Nu staan we in survival-mode, maar je wil ook klaarstaan voor als het straks weer vol gas is

Dubbele gevoelens

Van der Vinne: “Het voelt heel dubbel allemaal. Zowel voor binnen ons eigen bedrijf, als naar de klanten toe. Wij zien onze omzet vooralsnog niet teruglopen, maar ook onze klanten worden geraakt door het coronavirus. Uiteindelijk komt het een keer op je bordje. Enerzijds wordt er van bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven heel veel gevraagd op dit moment, maar aan de andere kant staat de omzet onder druk. Kijk maar naar de leisure-wereld; die zit vrijwel op slot.”

Gepaste afstand

De focus ligt bij Leviy op dit moment vooral op het ondersteunen van klanten waar nodig. “We proberen zoveel mogelijk mee te denken. Om te zien hoe wij bedrijven met simpele en eenvoudige functionaliteiten door deze situatie heen kunnen loodsen”, legt Van der Vinne uit. “Maar wel op gepaste afstand. We begrijpen natuurlijk heel goed dat de focus van onze klanten nu vooral ligt op de handen aan het bed. Iedereen is op dit moment hard aan het knokken en daar hebben we enorm veel respect voor. Als we kunnen helpen, dan doen we dat graag. Zo niet, dan nemen we netjes afstand. We moeten met z’n allen proberen hier doorheen te komen.”

Iedereen is op dit moment hard aan het knokken en daar hebben we enorm veel respect voor

Rustiger dan normaal

Waar bij menig groothandel en schoonmaakbedrijf de telefoon momenteel roodgloeiend staat, is dat bij Leviy dan ook niet het geval, vertelt Van der Vinne. “De focus van onze klanten ligt logischerwijs elders. Voor een grote software-implementatie is dan geen tijd. Wij beginnen het gesprek met de vraag óf en hoe wij onze contacten zouden kunnen helpen. We merken vooral dat bedrijven reeds bestaande en geïmplementeerde systemen breder willen inzetten. Een grote klant bijvoorbeeld, die had eerder een paar honderd gebruikers op het systeem aangesloten en wil nu tijdelijk de complete organisatie erop aansluiten. Dan heb je het opeens over duizenden werknemers.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Met één klik iedereen op de hoogte

Op welke manieren kan digitalisering schoonmaakbedrijven in deze vreemde tijden ondersteunen? Van der Vinne: “In onze software zit een module waar je elke vorm van media en informatie kunt beheren en beschikbaar stellen aan schoonmaakteams. Van Word- en Excel-documenten tot aan filmpjes. Normaal gesproken gebruiken schoonmaakbedrijven dit vooral om bijvoorbeeld werkprogramma’s en instructievideo’s met de werkvloer te delen. We hebben nu heel snel een soort Twitter-achtige extra functionaliteit ontwikkeld, waardoor mensen centraal in de organisatie met één druk op de knop alle medewerkers van het bedrijf korte berichten kunnen sturen. Bijvoorbeeld nieuwtjes, maar ook complimenten of motiverende teksten. Iedereen krijgt dan een notificatie in de vorm van een pushbericht op hun telefoon. Zo is de werkvloer supersnel geïnformeerd over het laatste nieuws.”

Ik geloof echt: samen komen we hier sterker uit

Schoonmaak strak organiseren

Leviy werkt ook samen met bedrijven die de schoonmaak in eigen beheer hebben, waaronder een aantal ziekenhuizen. Ook daar biedt schoonmaaksoftware op dit moment enige soelaas. “We integreren ons systeem dan met de software van het ziekenhuis, zodat ze de schoonmaak volledig kunnen plannen, opvolgen en registreren. Als de dokter dan een patiënt uit het ziekenhuis ontslaat, dan krijgt de schoonmaak automatisch een melding dat de kamer schoongemaakt dient te worden”, legt Van der Vinne uit. “Maar dat is wel een ingrijpende installatie. Dat kunnen we nu niet ‘even snel’ bij alle ziekenhuizen gaan implementeren.”

Helpen waar mogelijk, dat is het beleid dat Leviy in de coronacrisis voert. Of dat nu is met digitale handigheden die het organiseren van de schoonmaak vergemakkelijken, of met het geven van korting aan noodlijdende branches zoals de hotellerie. “Ik geloof echt: samen komen we hier sterker uit.”

Ook interessant:Coronavirus schoonmaak en hygiëne

Kleine bedrijven hebben te weinig oog voor eigen cyberveiligheid

Kleine bedrijven hebben te weinig oog voor eigen cyberveiligheid

Een derde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. De aankomende NIS2-richtlijn, die gericht is op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid, is nog onbekend bij het merendeel van de medewerkers. En phishing is nog steeds de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit binnen de werkomgeving.

Dit najaar NIS2-richtlijn van kracht voor tegengaan cyberaanvallen

Dit najaar NIS2-richtlijn van kracht voor tegengaan cyberaanvallen

Dit najaar gaat de NIS2-richtlijn van kracht. Dit houdt in dat meer bedrijven in kritieke sectoren zorgplicht en meldplicht krijgen om de cybersecurity te vergroten en cyberaanvallen tegen te gaan.

Schoonmaakmachine leasen of huren: is dit iets voor mij?

Schoonmaakmachine leasen of huren: is dit iets voor mij?

De aanschaf van een nieuwe schoonmaakmachine is een flinke investering van al snel tienduizenden euro's. Dat bedrag moet je kunnen én willen missen. Of niet… Want er komen steeds meer alternatieven op de markt, zoals het leasen of huren van een reinigingsmachine. Hoe werkt dit? Service Management vroeg het aan Rutger Kerkdijk, manager Machines & Services bij groothandel Facility Trade Group, en Wim Holleman, salesmanager bij fabrikant Numatic.

Michiel Hillebrand is de nieuwe Managing Director bij Leviy

Michiel Hillebrand is de nieuwe Managing Director bij Leviy

Michiel Hillebrand is de nieuwe Managing Director bij Leviy. Hij vervult deze functie sinds 1 juli 2023. "Wij hebben vertrouwen in een succesvolle toekomst samen", laat het bedrijf weten.