Update coronavirus: waardering schoonmaak, digitale audits en ongekend steunpakket

Update coronavirus: waardering schoonmaak, digitale audits en ongekend steunpakket

Service Management publiceert periodiek updates voor schoonmaakondernemers over het coronavirus. Woensdag 18 maart tekenen we op dat er veel waardering is voor schoonmakers, OSB verklaart dat schoonmakers tot de vitale beroepen hoort, er een ongekend steunpakket is gepresenteerd en SieV audits voor haar keurmerk het liefst digitaal doet.  Volg Service Management op LinkedIn:

Brancheorganisatie OSB laat een verklaring uitgaan dat schoonmakers zeker tot het vitaal beroep horen en daarmee aanspraak kunnen maken op kinderopvang. Echter, de Rijksoverheid noemt schoonmakers niet in de lijst met cruciale beroepen, maar wel bij de veelgestelde vragen. ““De lijst van cruciale beroepsgroepen is niet alomvattend. Wel geeft de lijst inzicht in de belangrijkste beroepen die de samenleving draaiend houden. Ook mensen met een onmisbare facilitaire of ondersteunende functie (denk aan schoonmaak, beveiliging, ICT) vervullen voor een van deze cruciale beroepsgroepen, kunnen hun kinderen naar de noodopvang brengen.”

Heeft u zelf nieuws over het coronavirus of de gevolgen daarvan? 
E-mail uw input naar ronaldbruins@vakmedianet.nl of stuur een whatsapp naar 06-14640422.

Wel degelijk onmisbaar onderdeel

Voorzitter Piet Adema concludeert in de verklaring: “De schoonmaaksector is daarmee dus wel degelijk een onmisbaar onderdeel van de vitale processen. Dit ondanks dat schoonmaak niet expliciet is toegevoegd aan de lijst van cruciale beroepen. De schoonmaaksector heeft een breed werkpakket als reguliere- en specialistische reiniging -calamiteiten en reconditionering- in vitale sectoren als de zorg, vervoer, onderwijs, kinderopvang, voedingsmiddelenindustrie etc.” De verklaring wordt vaak gedeeld door schoonmaakbedrijven op sociale media. 

Onderling is de saamhorigheid groot

Peter Rietbroek, voorzitter van het AWOG-segement van OSB, kan de inspanningen van OSB waarderen. “Ik wil aandacht vragen voor een groot compliment voor onze branchevereniging OSB en OSB/AWOG. Op dit moment gaan zij door het vuur voor onze branche, voor ónze mensen én voor onze continuïteit. Hoe voorzitter Piet Adema, de directie en de bureaumedewerkers van OSB bijna dag en nacht werken is prijzenswaardig. Maar dat niet alleen, ook bij leden onderling is de saamhorigheid groot. Er heerst een sfeer van; we doen dit sámen. We bellen elkaar, helpen elkaar en maken tussendoor ook nog ruimte voor een goeie grap, want dat relativeert altijd.”

Waardering voor alle stille helden

In de Telegraaf wordt de waardering uitgesproken voor alle stille helden, waaronder schoonmakers. De 63-jarige Lia Meeuwissen van schoonmaakbedrijf Hago komt aan het woord. Zij maakt elke ochtend en avond schoon op een basisschool in Breda. “Alles bij elkaar doe ik dit werk al zo’n veertig jaar en ik werk nog steeds gewoon fulltime. Maar zoals het nu is, dat heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt”, zegt Lia in het verlaten schoolgebouw van basisschool De Eerste Rith. Zij is samen met haar collega de enige aanwezige in het gebouw. „Omdat het nu veel rustiger is in het schoolgebouw, kan ik veel meer doen”, vertelt Lia. „Dus eigenlijk zijn we nu drukker dan normaal. We kunnen nu ook makkelijker overal bij, want er loopt niemand. Dus je pakt makkelijk een extra richeltje of randje mee. En we doen nu dingen die we normaal in de vakantie doen. Een echte grote schoonmaak bijvoorbeeld.”

De Brabantse schoonmaakster merkt dat zij in coronagebied woont. “We pakken echt alles goed aan om bacteriën in besmette wanden wanden tegen te gaan. Dat wil je gewoon niet. Wat dat betreft, in ons vak kun je echt niet zomaar drie weken thuis zitten. Er moet wel schoongemaakt worden, dat is belangrijk.” Ondanks haar werk en het grote aantal coronagevallen in Brabant, is Lia zelf niet bang de ziekte te krijgen. “Als je het moet krijgen, dan krijg je het toch. Zo denk ik er echt over. Je kunt die ziekte echt niet ontlopen.”

Onze leerkrachten in Hilversum zijn keihard aan het werk om leerlingen onderwijs op afstand te geven. Leerlingen van ouders met vitale beroepen worden op school opgevangen. Maar ook dank aan de schoonmakers van @CSUcleaning die iedere dag de scholen schoon en hygiënisch houden! pic.twitter.com/wSJTKhLf7x

— STIP Hilversum (@STIPHilversum) March 17, 2020

Een hart onder de riem voor schoonmakers

Precies om 20.00 uur 17 maart hebben door heel Nederland mensen tegelijk geapplaudisseerd. Ze deden dat als dank aan artsen, verpleegkundigen en anderen uit de zorg, die dag in dag uit mensen met het coronavirus helpen. Daarnaast is het een eerbetoon aan anderen die Nederland draaiend houden. De mensen die klapten, gaven gehoor aan een oproep op Facebook, die de afgelopen dagen veel werd gedeeld. In andere landen hebben burgers ook geapplaudisseerd voor zorgverleners. Zo was er zaterdag een collectief applaus in Spanje en Italië. Tijdens het klappen voor de zorg, doet minister-president Mark Rutte ook een duit in het zakje voor de schoonmakers. Eerder noemde hij al in zijn historische speech de schoonmakers, nu zegt hij: “De verpleegkundigen, de artsen, de schoonmakers in de zorg, de hulpverleners, de mensen die werken in de supermarkten en alle andere mensen met vitale beroepen leveren fantastisch werk. Mooi om te zien dat Nederland hen massaal een hart onder de riem steekt.”

Aangevuld tot bestaansminimum

Het kabinet presenteerde 17 maart ’s avonds ongekende steunmaatregelen voor grootbedrijven, mkb’ers en zzp’ers. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland vindt het goede stappen, maar de komende dagen moet volgens hem duidelijk worden of de maatregelen in de praktijk voldoende zijn. Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, gaf uitleg over de maatregelen richting zzp’ers. Als ze in de knel komen door de coronacrisis, kunnen ze hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.

Bijzondere bijstand niet terugbetalen

De eenmansbedrijfjes hoeven de “bijzondere bijstand” niet terug te betalen, zegt minister Koolmees. Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp’er niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner. Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken.

Bovendien kunnen zzp’ers om een voorschot vragen. Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. “Loop dus niet morgen al naar de gemeente.” Zzp’ers luidden de afgelopen dagen de noodklok nu velen van hen door de virusuitbraak hun opdrachten verliezen. Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en vaak weinig reserves om het even te kunnen uitzingen zonder inkomen. Er vallen “harde klappen” bij een grote groep zzp’ers, zegt Koolmees, maar “we zullen ze niet in de kou laten staan”.

Het liefst digitale audits

Gijsbert van Voorst, directeur van Keurmerk Nederland laat weten dat de audits voor het keurmerk van branchevereniging SieV tot nader orde aangepast doorgang vinden. “U heeft de mogelijkheid om de inspectie digitaal te doorlopen in plaats van de auditor op locatie te ontvangen. De inspecteurs nemen daar tenminste één week voor de audit contact met u over op. Als het niet anders mogelijk is ontvangt u de auditor alleen bij gezondheid en komt de auditor alleen bij gezondheid bij u langs. Daarnaast gaat u bij resultaat niet meer op de foto met de inspecteur, maar alleen. Fysiek contact wordt ten alle tijde uitgesloten. Als u een audit gepland heeft, wil ik u vragen om de mogelijkheid van een digitale audit te laten prevaleren boven een fysieke audit. Juist in deze tijd is het belangrijk dat wij u die mogelijkheid bieden. Wij wensen u afsluitend veel wijsheid toe in uw bedrijfsvoering.” 


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


CSU MeewerkWeek levert waardevolle inzichten op

CSU MeewerkWeek levert waardevolle inzichten op

Tijdens de jaarlijkse CSU MeewerkWeek werken alle kantoorcollega's mee met schoonmaakcollega's op de werkvloer. Ook dit jaar gaven de schoonmaakmedewerkers van CSU weer een inkijkje in hun werk(dag). Er vonden mooie en leuke gesprekken plaats die zorgden voor veel ideeën om het werk te verbeteren.

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekende op 21 oktober 2024 een convenant met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee verstevigen en bestendigen zij de de samenwerking die al ruim twee jaar bestaat. Om zo samen nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. Ook het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (LWSPG) sluit nu aan bij dit convenant.

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): "Zorgen om verlies ondernemerschap in Nederland"

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): "Zorgen om verlies ondernemerschap in...

"Nederland let op uw zaak!" Die waarschuwing uitte voorzitter Jacco Vonhof tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in Zwolle. Door de overname van middenbedrijven door (buitenlandse) private equity partijen, de onvoldoende doorgroei van kleinere bedrijven én het zeer hoge aantal zzp'ers dat geen werkgever wil worden, vreest hij voor verlies van het ondernemerschap dat Nederland in alle opzichten juist zo hard nodig heeft. "Bedrijven die lokaal zijn geworteld en met grote betrokkenheid bij hun omgeving opereren, die de oplossingen en innovaties hebben voor de grote transities. Als we dat soort ondernemerschap in toenemende mate kwijtraken, is de impact groter dan alleen economisch. We zijn nu nog op tijd om deze trend te keren. Het kabinet heeft een aantal goede plannen, maar die moeten nog wel gerealiseerd worden."

Clean Solutions Group België overgenomen door PFS Group

Clean Solutions Group België overgenomen door PFS Group

De in Antwerpen gevestigde PFS Group heeft schoonmaakmiddelenproducent Clean Solutions Group België (CSG) overgenomen.