De vijf ambities bestaan uit het versnellen van digitalisering door het mkb, digitale innovatie en -vaardigheden stimuleren, de juiste randvoorwaarden voor goedwerkende online markten creëren, het behouden en versterken van de digitale infrastructuur in Nederland én het verbeteren van cyberveiligheid. De kabinetsstrategie draagt bij om zelfstandigheid te behouden, publieke belangen te verdedigen en de economische weerbaarheid te verhogen.
Digitalisering van het mkb versnellen
"Digitalisering is samen met verduurzaming de drijvende kracht achter onze toekomstige banen en inkomsten", geeft minister Adriaansens als reden om te gaan investeren. “Onze ambities leiden ook tot een actievere overheidsinzet op scholing, cyberveiligheid en beter werkende digitale markten met voldoende concurrentie en consumentenbescherming.” Het kabinet wil in 2030 bij de Europese top drie behoren wat betreft de toepassing van digitale technologieën door het mkb. Dat betekent dat 95 procent van het Nederlandse mkb tenminste een basisniveau van digitalisering toepast. Nu ligt dat percentage op 75 procent.
Europese samenwerking
Daarnaast is het streven om het gebruik van geavanceerde digitale technologieën – zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data - binnen het mkb te verhogen tot tenminste 75 procent in 2030. Hiervoor zijn de programma’s versnelling digitalisering mkb en smart industry opgezet en vinden investeringen plaats (30 miljoen euro) in vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs (EDIH) waarin ondernemers, onderzoekers en overheden regionaal samenwerken.
Digitale innovatie en vaardigheden stimuleren
Het kabinet wil extra investeren in innovatie via bijvoorbeeld quantum, kunstmatige intelligentie en toepassingen die 5G en 6G communicatietechnologie gaan gebruiken. Het tekort aan ICT- en technisch personeel moet worden ingedamd middels omscholingsprogramma’s en het integreren van digitalisering in het onderwijs. Een ander aandachtspunt is de Europese regelgeving in de digitale economie, die de komende jaren grote veranderingen zal ondergaan. Door de juiste randvoorwaarden te creëren, krijgen consumenten keuzevrijheid en kunnen bedrijven op een gelijk speelveld concurreren en ondernemen.
Digitale infrastructuur
Het behouden en verder uitbouwen van de Nederlandse digitale infrastructuur staat ook op de actielijst. De doelstelling is dat iedereen voor 2030 overal toegang heeft tot snel breedbandinternet (in ieder geval 1 gigabit per seconde) via kabel of glasvezel. Het kabinet wil bovendien een volledige dekking van 5G mobiel internet in bewoonde gebieden in Nederland.
Tot slot komen er vanaf medi0 2024 nieuwe cybermaatregelen waaraan naast de zogenoemde vitale sectoren ook andere (middel)grote bedrijven zich moeten houden. Ook komen er minimumeisen die de digitale veiligheid van apparaten die met het internet zijn verbonden moeten garanderen.