Eerste 9000 bedrijven ontvangen voorschot loonkosten via NOW-regeling

Eerste 9000 bedrijven ontvangen voorschot loonkosten via NOW-regeling

De eerste voorschotten aan bedrijven die een tegemoetkoming voor de loonkosten willen, "zijn er al uit", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Sinds maandagochtend hebben 70.000 bedrijven zich aangemeld bij het UWV voor de zogenoemde NOW-regeling.Volg Service Management op LinkedIn:

9000 werkgevers krijgen voorschot van totaal 230 miljoen euro

De overheid betaalt een deel van de loonkosten van bedrijven die hun omzet door de coronacrisis met zeker 20 procent zien dalen. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat deze bedrijven hun werknemers ontslaan. Uitkeringsinstantie UWV maakt bekend donderdag 9 april bij ruim 9000 werkgevers de eerste termijn van het toegekende voorschot op hun rekening te storten. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 230 miljoen euro.

Deze ruim 9000 werkgevers kunnen in totaal bijna 700 miljoen euro tegemoet zien. De andere twee termijnen worden later overgemaakt. Gemiddeld hebben deze werkgevers een geschat omzetverlies van 76 procent opgegeven.

Oplossing voor bedrijven die tussen wal en schip vallen

Koolmees belooft “serieus te kijken naar oplossingen” voor de sectoren en bedrijven waarvan blijkt dat ze tussen wal en schip vallen. Maar dat is “wel ingewikkeld”, geeft de bewindsman toe. Eerder bleek dat onder meer veel schoonmaakbedrijven niet in aanmerking komen voor de tegemoetkoming in de loonkosten. Daarover schreef Service Management in het artikel: Noodlijdende schoonmaakbedrijven kunnen zich niet beroepen op NOW.

Seizoensbedrijven missen inkomsten

De tegemoetkoming waar bedrijven recht op hebben is berekend op basis van de loonsom in januari, om te voorkomen dat bedrijven na het horen van de regeling de salarissen ineens omhoog gooien. Maar bepaalde seizoensbedrijven hebben veel minder of geen mensen in dienst in januari, maar lopen wegens de coronacrisis in het hoogseizoen wel veel inkomsten mis.

In sommige gevallen vertraging

In sommige gevallen kan volgens het uitkeringsinstituut vertraging optreden, omdat de aanvraag niet volledig is of de ingevulde gegevens vragen oproepen. Een kleine 10 procent van de aanvragen kan om die reden niet meteen verwerkt worden. Slechts een klein deel van de aanvragen is tot nog toe afgewezen omdat de werkgever niet voldoet aan de voorwaarden.