In een brief aan Keijzer schrijft voorzitter Jacco Vonhof allereerst dat MKB Nederland positief is over het corona-steunpakket. “Tegelijk vragen wij uw blijvende aandacht voor die ondernemers en sectoren die nog altijd onvoldoende perspectief hebben en ook met dit pakket niet geholpen zijn”, vervolgt hij. Daarbij geeft hij aan dat maatwerk nodig is om ook die ondernemers en sectoren verder te helpen. Er zijn een aantal punten waarop, volgens MKB Nederland, aandacht nodig:
SBI-codes
Ondanks eerdere uitbreidingen zijn er nog steeds ondernemers die niet onder de TVL vallen omdat ze de ‘verkeerde’ SBI-code hebben, maar wel veel omzetverlies lijden en hoge doorlopende lasten hebben. Daarbij benoemt Vonhof onder andere ook schoonmaakbedrijven die vooral leveren aan gesloten en getroffen sectoren.
>> Lees ook: Oproep onderwijsminister en MKB-Nederland: blijf investeren in de vakmensen van morgen
Vaste lasten
Andere bedrijven hebben wel toegang tot de TVL, maar hebben zeer hoge vaste lasten en zulke hoge omzetverliezen, dat de regeling met een maximum van 30.000 per maand onvoldoende soelaas biedt, aldus Vonhof.
Seizoensgebonden sectoren
Bedrijven die actief zijn in sectoren waar de omzet gebonden is aan de seizoenen lopen ook nog steeds tegen knelpunten aan. Voor bijvoorbeeld de gastvrijheidssector biedt de rekenformule van de NOW geen soelaas vanwege het sterk fluctuerende karakter van de bedrijfsactiviteiten en het feit dat als loonsom voor de NOW 1.0 en 2.0 de maand maart als referentiemaand werd gebruikt.
Maatwerkoplossingen
Voor zwaar getroffen branches als de horeca, reis- en evenementensector pleit Vonhof voor maatwerkoplossingen. Daarnaast waarschuwt hij dat er ook ruimte moet zijn laat-cyclische branches die nu beperkt last hebben van de crisis, maar op een later moment ook getroffen worden.
“Wij zien dat het kabinet zich hard maakt om ondernemers steun te bieden in deze moeilijke tijden en nogmaals, wij zijn blij met het steun- en herstelpakket. Tegelijk mogen wij niet de ondernemers vergeten die net zo hard worden geraakt, maar toch buiten te boot vallen en verder in de problemen komen”, sluit Vonhof de brief af.