De financiële omvang van de maatregelen is zeer groot. In totaal gaat het om 136 maatregelen en om een bedrag van € 42,9 miljard (stand 28 juni 2020). Met € 22,8 miljard is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) de grootste regeling. De regeling voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten van bedrijven die als gevolg van de coronacrisis minder omzet hebben.
>> Lees ook: 1.120 schoonmaakbedrijven krijgen voorschot uit de NOW
Lering trekken voor mogelijk nieuwe aanvraagrondes
Met de snelle totstandkoming van de regeling zijn ook risico’s ontstaan. De Algemene Rekenkamer start nu een onderzoek naar deze risico’s. Dat er al van meerdere kanten signalen over mogelijke fraude met de NOW komen is een van de redenen om het onderzoek te starten. Daarnaast geeft het onderzoek het parlement, de Minister van SZW en het UWV de mogelijkheid om hier lering uit te trekken voor mogelijke nieuwe aanvraagrondes.
Wat zijn de onderzoeksvragen?
De opzet en de uitvoering van de NOW wordt onderzocht aan de hand van de volgende onderzoeksvragen:
- Heeft de minister van SZW de risico’s met betrekking tot misbruik en oneigenlijk gebruik van de NOW en bijbehorende beheersmaatregelen in beeld?
- Dekken de maatregelen in het aanvraagproces bij UWV de beoogde risico’s af en beschikt de minister van SZW over voldoende informatie over de werking van de maatregelen om bij te sturen?
- Heeft de minister van SZW de Tweede Kamer tijdig en zo volledig mogelijk geïnformeerd over de risico’s van het beleid en de uitvoering van het beleid?
Voor het onderzoek wordt er momenteel informatie uitgewisseld tussen de Algemene Rekenkamer en de betrokken instanties.