Wat is de TVL?
De TVL is voor bedrijven met minder dan 250 medewerkers die meer dan 30 procent van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. De regeling voorziet een tegemoetkoming in de vaste lasten van het bedrijf, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen of leasecontracten.
De TVL kent geen vast bedrag (in tegenstelling tot de TOGS), maar houdt rekening met de hoogte van het omzetverlies. Hoe hoger het verlies, hoe hoger de tegemoetkoming. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies en het deel van de vaste lasten dat een bedrijf daarmee betaalt. Voor de vaste lasten wordt een gemiddeld percentage per sector berekend. Een bedrijf krijgt maximaal € 20.000 (netto) per 3 maanden.
TVL en de NOW combineren
De compensatie van de TVL gaat over de periode 1 juni tot en met 31 augustus 2020. Deze regeling kan gecombineerd worden met de NOW, maar heeft wel invloed op de NOW. Een ontvangen Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt bij de NOW-regeling gerekend als omzet, waardoor de NOW-subsidie lager uitvalt. Met beide regelingen ontvang je opgeteld meer subsidie.
Schoonmaak valt buiten de boot
Dat is allemaal leuk en aardig, maar vooralsnog lijk het erop dat de schoonmaak (opnieuw) buiten de boot valt. Al hoewel de details nog niet zijn uitgewerkt/bekend gemaakt, ziet het ernaar uit dat de mogelijkheid om de TVL aan te vragen beperkt is tot een aantal specifieke sectoren. Brancheorganisatie OSB stelt namelijk in haar nieuwsbrief dat de selectie is op basis van SBI-codes en, net als bij de TOGS, staan de codes voor schoonmaak niet in de lijst. OSB heeft dit wederom aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken.
Ook MKB-Nederland maakt zich zorgen over de sectoren die een beroep op de TVL kunnen doen. “Bij de TOGS-regeling vielen sectoren ten onrechte buiten de boot, en dat mag nu met de TVL niet weer gebeuren”, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. “Het is bijvoorbeeld ondernemers in de evenementenbranche niet uit te leggen waarom zij níet voor een tegemoetkoming in aanmerking zouden komen, terwijl de sector plat ligt en er geen zicht op heropening is. En dat omdat ze kennelijk de verkeerde SBI-code hebben.”
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de regeling uitvoeren en is druk met het verder uitwerken van de details. De volledige regeling wordt binnenkort bekend gemaakt op rvo.nl. De RVO verwacht dat ongeveer 200.000 ondernemers de TVL gaan aanvragen.