Uitbreiding steunpakket: max 50.000 euro vergoeding vaste lasten en verlenging tot 1 oktober

Uitbreiding steunpakket: max 50.000 euro vergoeding vaste lasten en verlenging tot 1 oktober

De uitbreiding van het economische steunpakket voor bedrijven in corona-problemen zorgt voor "maximaal behoud van werkgelegenheid", denkt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Hij hoopt werknemers tegemoet te komen door vakbonden meer invloed te geven bij grote ontslagrondes bij bedrijven die loonsubsidie ontvangen en geeft ondernemers een hogere maximumvergoeding voor de vaste lasten. Daarnaast kunnen bedrijven een maand langer steun krijgen. Tot 1 oktober in plaats van 1 september.Volg Service Management op LinkedIn:


Lees ook: UWV: sterkste stijging WW-uitkeringen bij schoonmaakbranche


Toch maatregelen tegen misbruik NOW

De uitbreiding van het pakket, die bij elkaar ruim 4,5 miljard euro extra kost, is het resultaat van overleg met vakbonden en werkgeversorganisaties. De ontslagboete uit het eerste pakket vervalt, maar bedrijven moeten vakbonden of personeelsvertegenwoordigingen zoals de ondernemingsraad erbij betrekken als ze meer dan twintig werknemers ontslaan. Als ze dat niet doen, moeten ze 5 procent van de ontvangen loonsubsidie terugbetalen. Als het werkgever en vakbond niet lukt om een akkoord te bereiken, gaat een door sociale partners op te richten commissie bemiddelen. Zodra de partijen naar de bemiddelaar stappen, vervalt de boete, omdat het proces dan netjes is doorlopen, aldus Koolmees.

Vakbonden tevreden

Dit tot grote tevredenheid van de vakbonden. “Dit is een duidelijke verbetering ten aanzien van het noodpakket dat vorige week werd gepresenteerd. De uitgangspositie van werknemers is versterkt”, concludeert de VCP-voorzitter. Zijn collega-voorzitter Piet Fortuin van CNV vult aan: “Doordat de vakbonden bij grotere ontslagen (meer dan twintig mensen) betrokken zijn kunnen we werkenden zo goed mogelijk naar een nieuwe baan begeleiden.” Vakbond FNV vindt het ook heel goed nieuws dat de steunmaatregel wordt verlengd tot oktober.

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb naar 50.000 euro

Waar de vakbonden meer inspraak kregen, werd bedrijven een hogere vergoeding van de vaste lasten beloofd. De Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) stond eerst nog op maximaal 20.000 euro, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en het omzetverlies. Dat wordt maximaal 50.000. Verhoging was een belangrijke wens van middelgrote bedrijven.

Volgens Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, was in eerste instantie sprake van een te mager tweede noodpakket als het gaat om de tegemoetkoming voor vaste lasten. “Met een ruime verdubbeling van deze vergoeding komt er nu meer lucht voor een grotere groep ondernemers. Dat is winst voor heel veel mkb’ers.”


Lees ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gaat vooralsnog aan schoonmaakondernemers voorbij


Geen TOGS en  TVL voor schoonmaakondernemers

Maar niet voor mkb’ers in de schoonmaak, want die komen nog steeds niet in aanmerking voor de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) en voor de TVL. Daarom heeft brancheorganisatie OSB in een brief aan minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), minister Hoekstra (Financiën) en minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nogmaals aandacht gevraagd voor de positie van schoonmaakbedrijven. “Schoonmaakbedrijven komen er niet voor in aanmerking, terwijl verschillende bedrijven onevenredig hard geraakt zijn door de stillegging van sectoren vanwege corona. Grote groepen medewerkers zitten werkeloos thuis en de omzet van bedrijven is flink gekelderd”, aldus de brancheorganisatie. OSB wil graag met de ministers in gesprek over maatwerk oplossingen voor de meest schrijnende gevallen in de schoonmaakbranche.

Lees meer: