“De schouders eronder en zoeken naar mogelijkheden. Dat is, gelukkig, de mentaliteit van bijna alle (MKB-)ondernemers”, zo schrijft Paling. Hij ziet dat heel veel ondernemers een positieve mentaliteit hebben, ondanks dat ze zakelijk vaak hard geraakt zijn. “Daarom ziet het kabinet gelukkig ook dat behoud van werkgelegenheid een zaak is van ons allemaal. We willen allemaal weer de weg naar boven vinden.”
>> Lees ook: UWV: sterkste stijging WW-uitkeringen bij schoonmaakbranche
Paling geeft aan dat het UWV veel contact heeft met ondernemers en dat er veel onzekerheid voelbaar is. Tegelijkertijd zien ze dat iedereen hetzelfde wil: samen over deze periode heen kijken en zo snel mogelijk op eigen kracht verder gaan met de onderneming.
Maatwerk is niet voor alle bedrijven mogelijk
“We zijn blij dat minister Wouter Koolmees ons direct na het uitbreken van de crisis gevraagd heeft om de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit te voeren. Veel ondernemers hebben laten weten tevreden te zijn met de snelle steun. Doordat het kabinet, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wij als uitvoeringsorganisatie snel moesten schakelen, zijn er helaas ook ondernemers tussen wal en schip terecht gekomen. Wij werken er hard aan om de noodmaatregelen terecht te laten komen bij alle ondernemers die hier recht op hebben, maar er is niet voor alle bedrijven maatwerk mogelijk.”
>> Lees ook: Tweede aanvraagperiode NOW van start
Nu het noodpakket is verlengd en er een aantal nieuwe voorwaarden zijn gesteld, wordt er ook zoveel mogelijk rekening gehouden met specifieke situaties van bedrijven en sectoren. Het uitgangspunt van de regeling blijft de bescherming van werkgelegenheid. Tegelijkertijd is duidelijk dat werkgevers en ondernemers zich zullen moeten aanpassen aan een veranderde economie en samenleving. Daarbij, geeft Paling aan, zal het UWV in ieder geval alles wat binnen haar mogelijkheden ligt doen om ondernemers hierbij te ondersteunen.