Welke voorwaarden gelden er voor de NOW?

Sinds dinsdag 17 maart 2020 is het niet meer mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. Door de coronacrisis raakte deze regeling overbelast. In plaats van werktijdverkorting is de afgelopen periode gewerkt aan de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (de NOW-regeling). Werkgevers die 20 procent of meer omzetverlies lijden kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de loonkosten. In tegenstelling tot werktijdverkorting, kunnen werkgevers ook voor flexkrachten een beroep doen op de NOW-regeling. Zelfs voor uitzendkrachten is een tegemoetkoming mogelijk. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je in aanmerking komt voor de noodmaatregel. Volg Service Management op LinkedIn:


LEESTIP: Corona-noodmaatregel: overheid betaalt tot 90 procent loonkosten bij omzetverlies


Voorwaarden voor Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud:

  1. Tenminste 20 procent omzetverlies
    Alleen als de werkgever tenminste 20 procent van zijn omzet is verloren sinds 1 maart 2020, kan hij een beroep doen op de NOW-regeling. Kleinere tegenvallers in de omzet geven geen recht op de NOW-regeling. Er wordt daarbij gekeken naar het verschil tussen de referentie-omzet (de oude omzet over kalenderjaar 2019, gedeeld door 4) en de (verwachte) omzet in de periode 1 maart tot 31 juli. Je deelt de nieuwe omzet door de oude omzet. De uitkomst van deze berekening wordt uitgedrukt, in hele procenten en naar boven afgerond. Als het bedrijf in 2019 of 2020 is opgericht, kijk je naar de periode vanaf de eerste kalendermaand na de dag van aanvang van de bedrijfsuitoefening tot en met 29 februari 2020, gedeeld door het aantal maanden waarvan de omzet in aanmerking wordt genomen, vermenigvuldigd met drie.
  2. Tegemoetkoming voor drie maanden
    De NOW-regeling betaalt gedurende 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten uit. Die periode kan eenmalig worden verlengd tot 6 maanden.
  3. Werknemers niet ontslaan
    Als de werkgever een aanvraag doet, moet hij beloven dat hij geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen zal aanvragen zolang hij de tegemoetkoming ontvangt. De werkgever kan dus 3 tot 6 maanden niet van zijn personeel af.
  4. 100 procent van het loon doorbetalen
    De werkgever is verplicht in deze 3 tot 6 maanden het gehele loon (100 procent) door te betalen.
  5. Overheid betaalt maximaal 90 procent van loonkosten
    De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet en bedraagt maximaal 90 procent van de loonsom. Voor elke procent omzetdaling ontvangt de werkgever 0,9 procent tegemoetkoming.
    a. Als 100 procent van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90 procent van de loonsom van een werkgever;
    b. Als 50 procent van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45 procent van de loonsom van een werkgever;
    c. Als 25 procent van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5 procent van de loonsom van de werkgever.
  6. Voorschot van 80 procent 
    Het UWV verstrekt een voorschot in de tegemoetkoming van 80 procent van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest en ontvangt de werkgever een nabetaling of moet hij terugbetalen. Voorbeeld: een werknemer ontvangt maandelijks 1000 euro aan loon. De werkgever is al zijn omzet verloren en zou daarom aanspraak kunnen maken op 900 euro aan temoetkomingen. Het UWV betaalt 720 euro (80 procent van 900 euro) uit.
  7. Maximale loonsom van 9.538 euro
    Heeft je werknemer een totale loonsom van 9.538 euro of meer per maand? Dan ontvangt de werkgever over het bedrag boven die 9.538 euro geen tegemoetkoming.

Bron: Salarisnet

Heb je vragen over de NOW?

Heb je vragen over de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)? KZO|O13 Advocaten beantwoordt tot en met volgende week dinsdag algemene juridische vragen over de regeling. Stuur je vraag naar  De redactie stuurt een selectie van de vragen naar KZO|013 en zal deze geanonimiseerd publiceren op de website. Wanneer je vraag is beantwoord, ontvang je daarover bericht.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Tips voor het inrichten van een genderneutraal toilet

Tips voor het inrichten van een genderneutraal toilet

Een toilet waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht je geslacht. Steeds meer bedrijven, organisaties en gemeenten willen gehoor geven aan deze wens en genderneutrale wc's aanbieden. De grote vraag is hoe je een genderneutral toilet inricht. CWS Nederland is expert in sanitaire hygiëne en geeft praktische tips.

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten kan nu ook verdampers en condensatoren reinigen

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten kan nu ook verdampers en...

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan het portfolio: het reinigen van verdampers en condensatoren. Voor bedrijven die werken met koeltechnische installaties, bijvoorbeeld in de voedselindustrie, is het belangrijk dat de verdampers en condensatoren van het apparatuur in orde zijn. Goed reinigen komt de werking, kwaliteit en levensduur van de apparatuur ten goede.

Desinfecteren met licht: "De kennis over het gebruik van UV-C ontbreekt nog"

Desinfecteren met licht: "De kennis over het gebruik van UV-C...

**UV-C-licht, je leest en hoort er steeds meer over. Ook wij als <em>Service Management</em> <a href="https://servicemanagement.nl/tag/uv-licht/">berichten</a> hier met enige regelmaat over. Maar wat is het eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En gaat het de traditionele desinfectiemethoden vervangen? We vroegen het aan Mike van der Kamp, mede-eigenaar van UVSence, en Marcel van Duinen, oprichter van ClearSafeProducts. **

Oproep Schoonmakend Nederland: "Neem coronamaatregelen weer in acht"

Schoonmakend Nederland roept op om de basismaatregelen tegen het coronavirus weer in acht te nemen. "We zijn duidelijk nog niet van Corona af", schrijft de branchevereniging op haar website.