Asito zet met innovaties in op preventie van ziekteverzuim

Asito zet met innovaties in op preventie van ziekteverzuim

Asito heeft een pilot uitgevoerd met het inzetten van het exoskelet en de neksteun. Het schoonmaakbedrijf wilde weten of deze innovatieve middelen de lichamelijke belasting kunnen verminderen of voorkomen en zo duurzame inzet van de medewerkers kunnen verbeteren.

Verlichting

In de afgelopen jaren heeft Asito al maatregelen getroffen om ziekteverzuim te verminderen, onder meer door processen te verbeteren en afspraken te maken. Nu was de focus gericht op innovaties die klachten kunnen voorkomen en dus inzetten op preventie van ziekteverzuim. Voorbeelden hiervan zijn het exoskelet en de neksteun.

Deze middelen ondersteunen de gebruiker bij langdurig en repetitief werk boven hun macht. Denk aan de glazenwasser die met een lange telescoopsteel ramen wast op grote hoogte. Het exoskelet draagt de armen, wat spieren ontlast. En de neksteun geeft verlichting aan de nek en wervelkolom. In de pilot, die onderdeel is van een groter project waarbij de afdelingen Innovatie, Kwaliteit & Veiligheid en Duurzame Inzetbaarheid samenwerken, testten medewerkers verschillende keren het skelet en de neksteun in de praktijk.

Reacties zijn positief

Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito: “De reacties waren heel positief. Voor hogere hoogtes bleek het exoskelet een perfect ondersteuningsmiddel. Het enige nadeel bleek het uitvoeren van andere werkzaamheden, omdat het skelet je in een bepaalde houding zet. Even iets anders doen dan boven je macht werken, was dus moeilijk. Over de neksteun waren de testers uitsluitend enthousiast: het gaf het hoofd een rustpunt en bood uitkomst voor diverse werkzaamheden.” Het resultaat van de pilot is dat Asito direct de neksteun is gaan implementeren. Verschillende medewerkers mogen de neksteun tijdens hun werk gebruiken.

Meer onderzoek

Het exoskelet vergt nog wat meer onderzoek. Erika Boonstra, veiligheidsdeskundige bij Asito. “De belasting wordt minder, waardoor schoonmakers vaak het idee hebben dat ze langer door kunnen werken. Terwijl dát nu net niet de bedoeling is. Daarom moeten wij als werkgever ook zorgen dat we de duur van bepaalde werkzaamheden beperken en we hun grenzen bewaken. Zodat elke medewerker ook écht profijt heeft van de ondersteuning.” Binnen het schoonmaakbedrijf zijn inmiddels arbeidsdeskundigen aangehaakt, die in de komende periode helpen onderzoeken wanneer, waar en hoe de innovaties het beste kunnen worden ingezet.

Mensink: “We willen problemen oplossen en uitdagingen aanpakken om de veiligheid en duurzame inzetbaarheid te blijven verbeteren. De pilot is een startpunt. Nu is het moment om verder te kijken hoe we dit kunnen uitbreiden.”

Bron: Asito

Telescopische plintenborstel is het beste schoonmaakidee van 2023

Telescopische plintenborstel is het beste schoonmaakidee van 2023

De winnaar van de wedstrijd 'Het beste schoonmaakidee van 2023' is bekend. CSU laat weten dat de eervolle titel gaat naar de telescopische plintenborstel. Bedenker Fatima Chelouh wint 1.000 euro én er wordt onderzocht hoe het winnende idee gerealiseerd kan worden.

Stemmen op het beste schoonmaakidee van 2023

Stemmen op het beste schoonmaakidee van 2023

Ervaringen uit de praktijk kunnen tot briljante ingevingen leiden. CSU heeft daarom ook dit jaar een oproep gedaan onder haar medewerkers voor het inzenden van 'Het beste schoonmaakidee van 2023'. Uit alle inzendingen zijn acht innovaties geselecteerd die het schoonmaakwerk leuker, duurzamer of makkelijker maken. Liefhebbers kunnen hun favoriet kiezen door een stem uit te brengen.

Gom en TU Delft werken samen aan toekomst van de schoonmaakrobot

Gom en TU Delft werken samen aan toekomst van de schoonmaakrobot

Gom Schoonhouden en RoboHouse gaan de samenwerking aan voor een uniek roboticaproject. Het schoonmaakbedrijf en het fieldlab van de TU Delft zetten in op verlichting van de werkomstandigheden van schoonmaakmedewerkers.

Asito en Gom geven advies over sociale innovatie

Asito en Gom geven advies over sociale innovatie

Sociale innovatie is binnen facility management steeds vaker een onderwerp van gesprek. En dat is een goede ontwikkeling, vinden ze bij Next Level FM, onderdeel van adviesbureau Wundershift. Partijen moeten zich richten op het creëren van volwaardige verhoudingen, zo laten zij weten aan (link: https://www.facto.nl/22512/rondetafelgesprek-met-next-level-fm-over-sociale-innovatie-binnen-fm?_ga=2.222962654.496533307.1683535506-1057350755.1663658257 text: Facto target: _blank), een zusterblad van Service Management. Asito, Gom, Next Level FM en WUR en Gom geven vier adviezen die daarbij van belang zijn.