"Een loonsverhoging? Laat mensen liever meer uren werken", luidt de kop van een interview in NRC met Raymond Puts. Puts is directeur van AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland, waar onder meer Schoonmakend Nederland lid van is.
Slechtste wat je kunt verzinnen
"De lonen verhogen als middel om de krapte op te lossen, is echt het slechtste wat je kunt verzinnen", zegt Puts tegen NRC. "Onze grootste uitdaging blijft dat er te weinig mensen zijn om al het werk te doen. Met een loonsverhoging verleid je mensen slechts om van de ene naar de andere baan te gaan. Daarmee los je het probleem niet op.”
Over hoe het personeelstekort dan wél opgelost moet worden, heeft Puts duidelijke ideeën. Werknemers moeten meer uren gaan werken, stelt hij. "Als mensen meer uren gaan werken, zal de werkdruk waarschijnlijk dalen. Daarom vind ik het voorstel van vakbond CNV voor een dertigurige werkweek ook geen goed idee. Uiteindelijk moet er evenveel werk gedaan worden, maar dan in minder uren."
Puts zegt ook: "Ook moeten we mensen niet te snel laten uitstromen. Met de tijdelijke vroegpensioenregeling, die op 1 januari is ingevoerd, dreigen we dat nu juist wel te doen."
Volstrekt achterhaald
Vakbonden CNV en FNV zijn fel gekant tegen een langere werkweek zoals Puts voorstelt, meldt het ANP. "Een langere werkweek is het slechtst denkbare idee, in een tijd waarin de onbetaalde zorgtaken toenemen door de vergrijzing, vrouwen meer uren werken dan ooit en het aantal burn-outs door het dak gaat. Volstrekt achterhaald", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.
We moeten niet langer werken, maar slimmer werken
Volgens hem prijzen werkgevers die alleen 40 uurcontracten bieden zichzelf uit de markt. "Zeker voor jongere werknemers, die een goede balans thuis vanzelfsprekend vinden. CNV pleit daarom ook voor de 30-urige werkweek. Laten we niet teruggaan naar de overspannen economie van voor de coronacrisis. We moeten niet langer werken, maar slimmer werken", aldus Fortuin.
Geen oplossing
Ook FNV vindt dat meer uren werken geen oplossing is voor de krapte op de arbeidsmarkt. "Meer uren werken, zoals werkgevers willen, is geen oplossing. We werken in Nederland al met veel mensen, flink wat uren, en ook nog eens tijdens een lange periode in ons leven", stelt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha.
Ook met de uitspraak van Puts dat hogere lonen niet zullen helpen bij de krapte, is CNV het niet eens. "In een florerende economie klagen werkgevers dat ze geen mensen kunnen vinden en opdrachtgevers moeten afbellen. Het geld is dus beschikbaar voor meer loon. Werkgevers moeten gewoon over de brug komen."
FNV sluit zich hierbij aan. "Mensen moeten meer loon en zekerheid krijgen, dan wordt werk in kraptesectoren weer aantrekkelijker."
Krijgen schoonmakers loonsverhoging?
De timing van de opgelaaide discussie is voor de schoonmaakbranche extra spannend. Aankomende maandag, 4 oktober, starten namelijk de onderhandelingen voor de nieuwe schoonmaak-cao. Dan gaan de werkgevers -vertegenwoordigd door AWVN-lid Schoonmakend Nederland- om de tafel met vakbonden FNV en CNV.
Misschien wel het belangrijkste onderwerp, in elk geval voor de schoonmaakmedewerkers, betreft toch wel de loonsverhoging. Hoeveel gaan ze er de komende jaren op vooruit? Als het aan CNV ligt, gaan de schoonmaaklonen in 2 jaar tijd 10 procent omhoog. Het tegenbod van Schoonmakend Nederland is nog niet bekend.