"We trapten de ochtend af met een rondetafelgesprek over de kansen én uitdagingen bij de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen voor wie het lastig is om geschikt werk te vinden, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of niet beschikken over diploma’s", vertelt het schoonmaakbedrijf. "Het schoonmaakteam van SMB Willems bij de gemeente Nijmegen is een voorbeeld van een succesvolle inzet van deze doelgroep." Hiervoor werken de gemeente, SMB Willems en het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen intensief samen.
Veel te winnen
Tweede Kamerlid Hilde Palland was ook benieuwd naar wat vanuit Den Haag beter geregeld kan worden om de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt makkelijk te maken voor ondernemers. Zoals het vereenvoudigen van subsidieregelingen of het stimuleren van aantrekkelijke werktijden overdag.
Burgemeester Hubert Bruls: “Het zou mooi zijn als de schoonmaker dezelfde status krijgt als bijvoorbeeld de loodgieter, van wie we wél allemaal accepteren dat hij overdag komt. Terwijl de schoonmaak als iets hinderlijks wordt gezien. Daar valt zeker nog veel te winnen.”
Voldoende tijd om mensen te begeleiden is essentieel.
Woord van de dag: tijd
Na het rondetafelgesprek gingen de aanwezigen in gesprek met leidinggevenden Agnes Hengeveld en Bertie van de Kamp. Op de vraag wat er nodig is om mensen met een arbeidsmarkt succesvol in te zetten gaven zij hetzelfde antwoord; tijd.
Voldoende tijd om mensen te begeleiden, instructies te herhalen en medewerkers de ruimte te geven als ze vastlopen in het werk is essentieel. Volgens Agnes en Bertie is daar binnen de samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en SMB Willems begrip voor. Dat maakt de samenwerking tot een succes.
Voorbeelden uit de praktijk
Tot slot werd er gesproken met een aantal van de schoonmaakmedewerkers van SMB Willems. Zoals Jos en Marco, die samenwerken in het schoonmaakteam op het Stadhuis. Jos is SW-medewerker en werkt al 16 jaar als schoonmaker bij de gemeente. Op de werkvloer wordt hij begeleid door Marco, die hiervoor de Harrie-training volgde.
Aan tafel schoven ook glazenwassers Nick en Mogos aan. Mogos is als statushouder in Nederland en kwam bij Nick in opleiding. Inmiddels zijn de twee niet alleen collega’s, maar ook vrienden. Nick helpt Mogos bijvoorbeeld bij de procedure om zijn vrouw naar Nederland te laten komen en maakte zich hard voor een jaarcontract voor Mogos bij SMB Willems.
Passend werk voor iedereen
"Met deze mooie verhalen sloten we het werkbezoek af. Hilde Palland neemt haar bevindingen mee naar de Tweede Kamer. Met als doel dat iedereen in Nederland die aan de slag wil, makkelijker een passende, duurzame baan kan vinden", beschouwt het schoonmaakbedrijf.