Asito krijgt tentoonstelling in museum Huis van Katoen en Nu

Asito krijgt tentoonstelling in museum Huis van Katoen en Nu

Als schoonmaakbedrijf raakt je core business nooit uit de mode, want troep en vuiligheid is van alle tijden. Als je met je schoonmaakonderneming met je tijd meegaat, kan je dus een lang leven beschoren zijn. Om precies dat te vieren, krijgt Asito een tentoonstelling in het Huis van Katoen en Nu in Almelo. Ter ere van hun 70-jarig bestaan.

Aan Tubantia vertellen manager bij Asito Sander Haas en initiatiefnemer van de tentoonstelling Erwin Lette over de tentoonstelling en wat de bezoeker daarvan kan verwachten. Haas deelt een anekdote over de Perzische tapijten die de bezoeker in de expositieruimte zal aantreffen. Ze dienden als onderpand voor een opdracht in een hotel en zijn door Asito’s medewerkers opgehaald toen het hotel de rekening niet kon betalen.

Alle stof in Twente opruimen

Lette gaat in op de oorsprong van het schoonmaakbedrijf in 1952. Achter de naam schuilen twee redenen. Ten eerste moest hij met een A beginnen, want dan sta je bovenin het telefoonboek. De rest van Asito staat voor “alle stof in Twente opruimen’. Aan creativiteit duidelijk geen gebrek bij de ondernemer.

Samen centraal

Dat is in de zeventig jaar die volgden wel gebleken, want Asito is uitgegroeid tot één van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Er werkt dan ook een uitermate diverse groep mensen. Van de 9000 werknemers heeft de helft een migratieachtergrond. Om ook deze mensen te binden, nam Asito als eerste het initiatief tot een jaarlijks integratiediner. Om “samen komen, samen eten en verhalen aan elkaar vertellen”, aldus Haas. Veel organisaties zijn hun voorbeeld ondertussen gevolgd.

Familiebedrijf

Asito mag dan groot zijn geworden, Almelo is nog altijd thuis. Dochter Monique van oprichter Joop van Riemsdijk bestiert het familiebedrijf nu. Daarbij zijn er goede banden met voetbalclub Heracles, daar Van Riemsdijk altijd een groot fan van de club is geweest. Het is een mooi voorbeeld van de inbedding van het bedrijf in haar geboorteplaats.

De tentoonstelling ’70 jaar Asito’ is vanaf 15 oktober gratis in het Huis van Katoen en Nu te bewonderen.

Bron: Tubantia

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

Veel schoonmaakondernemers doen er alles aan om hun personeel bij te scholen. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, innovatie en kwaliteit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 13 procent van de 25- tot 65-jarigen ook gebruikmaakt van deze mogelijkheden.

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

Buswassers Noord-Nederland in onzekerheid over baan

Buswassers Noord-Nederland in onzekerheid over baan

Ruim veertig buswassers in Friesland, Groningen en Drenthe dreigen de dupe te worden van een nieuwe aanbesteding van het schoonmaakwerk voor de bussen van Qbuzz. De schoonmakers weten niet zeker of ze na 15 december nog werk hebben, zo laat vakbond CNV weten. Zij willen dat Qbuzz en het nieuwe schoonmaakbedrijf HSU zich aan de Schoonmaakcode houden en de garantie geven dat de huidige schoonmakers hun baan behouden.