Belinda Dekkers (UL-Team): "Schoonmaak biedt zulke mooie carrièrekansen"

De schoonmaakbranche is sinds de uitbraak van het coronavirus in een positief daglicht komen te staan, maar de instroom van medewerkers blijft laag. Dat baart Belinda Dekkers, directeur van UL-Team zorgen.

Tijdens het interview voor het Partner of Choice-digimagazine vertelt Dekkers dat de schoonmaakbranche veel problemen heeft om nieuwe medewerkers te krijgen.

Schoonmaker is allround functie

"En dat blijft ook zo als er geen actie wordt ondernomen. Wij moeten laten zien wat het vak inhoudt en welke mooie carrièrekansen er liggen", stelt Dekkers. "Je kunt je als schoonmaker bezig blijven houden met algemene schoonmaak, maar je kunt je ook specialiseren. Je kunt een vloerenspecialist worden of aan de slag bij hotels of in de zorg. Schoonmaker is een allround functie en met veel eigen verantwoordelijkheid."

De directeur van UL-Team stelt dat het investeren in opleidingen een goede manier is om medewerkers te behouden. "Zeker in het licht van de krapte op de arbeidsmarkt die er is op dit moment."

Benieuwd naar het complete interview met Belinda Dekkers? Lees dan gratis het Partner of Choice-digimagazine >>

Platform Ontdekdeschoonmaak.nl: 80 schoonmaakbedrijven en 1.500 vacatures  

Platform Ontdekdeschoonmaak.nl: 80 schoonmaakbedrijven en 1.500...

In september is de website Ontdekdeschoonmaak.nl live gegaan. Inmiddels doen 70 schoonmaakbedrijven mee aan het initiatief van Schoonmakend Nederland. Er zijn er gemiddeld 1.500 vacatures op te vinden. 110.000 bezoekers bezochten de site in september, oktober en november.

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

Veel schoonmaakondernemers doen er alles aan om hun personeel bij te scholen. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, innovatie en kwaliteit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 13 procent van de 25- tot 65-jarigen ook gebruikmaakt van deze mogelijkheden.

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.

Bijdrage RAS in opleidingskosten verhoogd in 2025

Bijdrage RAS in opleidingskosten verhoogd in 2025

De bijdrage in de opleidingskosten voor schoonmaakmedewerkers worden verhoogd per 1 januari 2025. Het investeren in werknemers door ze op te leiden is van groot belang. Daarom levert de RAS een bijdrage in de kosten als extra stimulans.