Kies nu je favoriete leerbedrijf of praktijkopleider

Kies nu je favoriete leerbedrijf of praktijkopleider

De inschrijving voor de verkiezing van de beste leerbedrijf en praktijkopleider staat weer open. Wie wordt er in 2023 uitgeroepen tot beste leerbedrijf en praktijkopleider? De organisator van de verkiezing Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) roept iedereen op hun nummer één voor te dragen voor 16 november.

In Nederland zijn we meer dan 250 duizend leerbedrijven en praktijkopleiders rijk. En die mogen volgens de SBB onder de aandacht komen. Zij zijn namelijk de organisaties die elke dag de vakmensen van de toekomst opleiden. Bij het leerbedrijf zetten studenten hun eerste stappen in de praktijk. Ze doen hier niet alleen kennis en ervaring op, maar werken ook gewoon mee. Iets wat in de huidige krappe arbeidsmarkt onmisbaar is.

Twee vliegen in één klap

Directievoorzitter van SBB Hannie Vlug legt uit: “In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het belangrijk om leerbedrijf te zijn. Mbo-studenten lopen daar hun verplichte stage, kunnen er waardevolle ervaring opdoen en meestal blijft een groot deel van de studenten werken bij het leerbedrijf. Twee vliegen in één klap! De jaarlijkse verkiezing is een blijk van waardering richting de leerbedrijven en hun praktijkopleiders. Genomineerde bedrijven en winnaars kunnen zich hiermee onderscheiden.”

Ambassadeursgala

Bij de verkiezingen worden negen sectoren onderscheiden leerbedrijven en praktijkopleiders in de schoonmaakbranche vallen daaronder. Een jury kiest de top tien voor de negen sectoren uit alle inzendingen. Vervolgens wordt vanuit de SBB voor elke sector een landelijke favoriet gekozen. Deze favorieten presenteren zich op het Dit is het mbo Ambassadeursgala, waar het publiek de publiekswinnaar kiest voor leerbedrijf en praktijkopleider. Het gala vindt plaats in mei 2023 en is een jaarlijkse viering van het mbo in Nederland.

Een bedrijf voordragen? Dat doe je via de website van SBB >>

Nieuwe eindtermen basisvakopleidingen RAS in de maak

Nieuwe eindtermen basisvakopleidingen RAS in de maak

De RAS laat weten dat er nieuwe eindtermen worden opgesteld door bedrijven uit de sector die beschrijven wat een medewerker moet kennen en kunnen om zijn of haar functie goed te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om de eindtermen voor de Basisvakopleiding Glazenwasser en de Basisvakopleiding Vloeronderhoud.

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Er zijn al veel programma's, subsidies en instrumenten om mkb'ers te helpen bij de aanpak van laaggeletterdheid onder hun medewerkers. Maar wanneer zet je wat in en waarom zou je tijd en energie steken in de basisvaardigheden van je werknemers? Stichting Lezen en Schrijven is in het project MKB-ActieLAB aan de slag gegaan met deze vragen, waarbij ze samenwerkten met mkb'ers in de schoonmaakbranche.

Schoonmaak deze zomer populair vakantiebaantje

Schoonmaak deze zomer populair vakantiebaantje

De strijd om vakantiekrachten is deze zomer in volle gang. Vooral schoonmaakwerk is gewild, vanwege het hoge uurtarief van 18 tot 20 euro per uur. Dat is bijna 10 euro boven het minimumloon voor achttienjarigen.

Blog Maurice Rutgrink: Hogere Opleidingen, een vat vol tegenstellingen 

Blog Maurice Rutgrink: Hogere Opleidingen, een vat vol tegenstellingen

Binnen de schoonmaak cao hebben wij al veel geregeld over opleidingen. Bijna alle basisopleidingen zijn er en worden ook nog eens gesubsidieerd. Midden- en Hoger Kader opleidingen zijn divers in aanbod, maar niet gesubsidieerd. Dat laatste is geen ramp, maar soms een hobbel. Goede opleidingen zijn vaak duur. Afhankelijk van de uitgekozen studie uiteraard.