Dit blijkt uit een reactie van de vakbonden aan NU.nl. "We willen dat werkgevers de inflatie volledig compenseren", zo liet vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha weten. "Het zijn extreme tijden die vragen om een ongekend stevige loonsverhoging. De overheid kan een oplossing bieden voor de hoge energieprijzen, maar vooralsnog moeten mensen de rekening gewoon betalen om niet in de kou te zitten."
Steentje bijdragen
De vakbondsman doet een appèl op werkgevers om in beweging te komen en samen de inkomenscrisis te bestrijden. Hij ziet vooral veel problemen bij de middeninkomens en minima. Het kabinet zou volgens Boufangacha ook een steentje moeten bijdragen door bijvoorbeeld het minimumloon te verhogen. Komt er geen actie, dan verwacht hij een hoop onrust. "Als onze leden er samen met hun collega's de schouders onder zetten, zoals onlangs bij NS, is er veel meer mogelijk dan de magere 5 procent die werkgevers blijkbaar willen bieden." Die stijging van het minimumloon gaat er ook komen, zo werd gisteren tijdens Prinsjesdag duidelijk.
Achter de feiten aanlopen
Het CNV zet in het komende cao-seizoen in op een looneis van 5 tot 10 procent. Deze looneis is voor het CNV ‘historisch’, zo geeft voorzitter Piet Fortuin aan. "Maar we gaan er vol voor, want dit is hard nodig.” Verderop in het artikel vult hij aan: “De loonsverhogingen zijn in de loop van het jaar langzaam omhoog gekropen richting de 4 procent, maar we zijn eigenlijk voortdurend ingehaald door nog hogere inflatiecijfers. We lopen daardoor met de loonontwikkeling achter de feiten aan. Het is hoog tijd voor een grote inhaalslag voor werknemers.”
Cao-schoonmaak
De nieuwe cao voor de schoonmaakbranche is begin dit jaar al uitonderhandeld en loopt tot juli 2024. Alle medewerkers die hieronder vallen kunnen rekenen op een loonstijging van 7,65 procent die gedurende de looptijd van de cao wordt opgebouwd. Dat kunnen we dus redelijk in lijn noemen met de wens van de CNV. Werkgeversvereniging AWVN staat ook positiever in het verhaal, aangezien er al meer cao-akkoorden zijn gesloten dan normaal. Uit hun cijfers blijkt dat de gemiddelde loonstijging dit jaar op ruim 3,1 procent ligt. Ook benoemt een woordvoerder dat werkgevers niet alleen verantwoordelijk horen te zijn voor het opvangen van de huidige hoge inflatie: "De inflatie is niet de schuld van de overheid, werkgevers of vakbonden. Dat betekent dat we de pijn met zijn allen moeten delen."
Bron: NU.nl