Vrije tijd: 3 podcasts + 2 series over schoonmaak

Vrije tijd: 3 podcasts + 2 series over schoonmaak

Krijg je maar geen genoeg van alles wat met schoonmaak, hygiëne en opruimen te maken heeft? Snappen we! Daarom hebben we drie podcasts (+ een bonusaflevering) én twee series voor je op een rijtje gezet die je misschien leuk vindt. Van een kijkje in de heftige wereld van een crime scene cleaner tot alles wat je moet weten over zwerfafval.

Podcast 1: De Sopcast

Journalisten en podcastmakers Sarah Haaij en Mina Etemad maakten in opdracht van vakbond FNV een podcast over de schoonmaaksector, genaamd de Sopcast. Ze belichten daarin de achtergronden van de problemen waar schoonmakers dagelijks mee te maken hebben. Ze doen dat in gesprekken met schoonmakers zelf en met deskundigen. De podcast werd gemaakt en uitgezonden terwijl de cao-onderhandelingen in volle gang waren en geven daardoor ook een klein kijkje in de keuken van de vakbond: waarom namen zij bepaalde eisen mee naar de onderhandelingstafel?

De podcast is te beluisteren op de website van FNV.

Podcast 2: Waste je dat?

Ter ere van de 20e editie van de Landelijke Opschoondag (afgelopen maart) introduceerde Nederland Schoon de podcast: Waste je dat? Presentator Daan Nieber duikt in deze reeks in het zwerfafvalprobleem. Want waarom gooien mensen nog afval op straat? En hoe kunnen we dat gedrag veranderen?

De podcast luister je via Spotify of Apple Podcasts. Elke 2 weken wordt een nieuwe aflevering gelanceerd.

Podcast 3: The Tidy Life

This Tidy Life is een podcast over een opgeruimd leven, met co-presentatoren en gecertificeerde KonMari (van Marie Kondo, de bekende opruimgoeroe van Netflix) consultants Camila Valim en Didy van der Lans. In deze podcast delen zij hun passie voor de opruimmethode van Marie Kondo, delen ze inspirerende verhalen van mensen die hebben opgeruimd en geven ze tips om zelf aan de slag te gaan.

De podcast staat op Sportify en Apple Podcasts.

Bonus podcastaflevering: Een kwartier praktijkgericht onderzoek: Eigen regie schoonmaak- en glazenwassersbranche (aflevering 5)

Onderzoekers van de hogescholen Saxion en Windesheim deden in opdracht van de RAS onderzoek naar hoe schoonmaakmedewerkers de eigen regie kunnen pakken op het thema duurzame inzetbaarheid. In aflevering 5 van de podcast Saxion: Een kwartier praktijkgericht onderzoek gaan onderzoekers Stephan Corporaal, Kim Molenaar en Tom Morssink met elkaar in gesprek over hun bevindingen.

De aflevering staat op Spotify.

Serie 1: Niet Normaal Vies

In de docuserie Niet Normaal Vies van BNNVARA op NPO3 wordt de Turkse ondernemer Tuğrul Çirakoğlu gevolgd. Zijn schoonmaakbedrijf Frisse Kater is gespecialiseerd in crime scene cleaning. Tuğrul geeft de kijkers niet alleen een kijkje in de extreme vervuiling die hij dagelijks schoonmaakt, maar maakt hen ook bewust van de maatschappelijke issues die erachter schuilgaan.

Het tweede seizoen heeft vier afleveringen en is in de maand april elke woensdagavond om 21.15 uur te zien op NPO3. De afleveringen zijn terug te kijken op de website van de zender.

Serie 2: Captains of Cleaning

Captains of Cleaning is een online serie waarin presentator Rens de Jong (bekend van o.a. BNR en RTL-Z) in gesprek gaat met experts uit de branche over veiligheid, schoonmaak en hygiëne. Inhoud en entertainment wisselen elkaar af en belangrijke vragen uit de sector worden beantwoord. Want hoe draagt ultieme hygiëne bij aan de resultaten en veiligheid binnen een bedrijf? Hoe zit het eigenlijk met duurzaamheid? En welke ontwikkelingen mag je als professional in de branche niet missen?

De serie is te zien op de website captainsofcleaning.com