ISS Facility Services ondertekent Charter Diversiteit

ISS Facility Services ondertekent Charter Diversiteit

Algemeen directeur van ISS Facility Services Edu Peek en directeur People & Culture Gemmie Hermens, hebben onlangs in aanwezigheid van Alice Odé, projectleider bij Diversiteit in Bedrijf van de SER, het Charter Diversiteit ondertekend.

Het Charter Diversiteit brengt diversiteitthema’s onder de aandacht, zoals culturele, etnische en religieuze achtergrond, gender, leeftijd, LHBTI en arbeidsvermogen en het tegengaan van ongelijkheid op basis van geslacht, etniciteit of beperking. Inmiddels is dit Charter in 21 Europese landen van kracht.

"Met het ondertekenen van het Charter Diversiteit gaat ISS door op de ingeslagen weg en zetten we nog prominenter in op de thema’s diversiteit en inclusief werkgeverschap", aldus Edu Peek.

Lees ook
TyClean Bedrijfsdiensten wil af van stoffige imago schoonmaakbranche

Positief statement

Door het ondertekenen maakt ISS een positief statement voor zowel ISS, (toekomstige) medewerkers en klanten. ISS volgt hiermee andere vooraanstaande Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ruim tien procent van de totale arbeidspopulatie valt binnen de doelgroep van het Charter. De arbeidsparticipatie in deze groep is beduidend lager dan het aandeel in de beroepsbevolking. De SER heeft met het onderdeel Diversiteit in Bedrijf het voortouw genomen om de arbeidsparticipatie in deze groep te bevorderen en doet dat onder andere door kennisdeling en het adviseren van aangesloten bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Nog veel te doen

Door het Charter in Nederland te ondertekenen benadrukt ISS dit nogmaals op nationaal niveau. ‘Maar met het ondertekenen alleen zijn we er nog niet’, benadrukt Gemmie Hermens. “Binnen ISS willen wij dat iedereen, zowel onze klanten als onze medewerkers zich welkom, gelijkwaardig en gewaardeerd voelen. Een divers personeelsbestand en een inclusieve sfeer is van belang om onze medewerkers en klanten de best mogelijke service en hospitality te kunnen bieden. Met de ondertekening van het Charter benadrukken we onze inzet om alle talenten binnen ISS ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, waardoor wij als organisatie als geheel een betere afspiegeling vormen van de samenleving. We evalueren jaarlijks ons beleid aan de hand van rapportages en trekken lessen uit de ervaringen die andere ondertekenaars delen. Zo zetten we samen stappen vooruit op ons nationale en internationale beleid”.

Ook ISS in Denemarken, waar het hoofdkantoor van ISS is gevestigd, heeft het Charter ondertekend.

Lees ook
CSU deelt visie op goed werkgeverschap: “Gelukkige medewerkers zorgen voor het succes van de organisatie”

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

Veel schoonmaakondernemers doen er alles aan om hun personeel bij te scholen. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, innovatie en kwaliteit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 13 procent van de 25- tot 65-jarigen ook gebruikmaakt van deze mogelijkheden.

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

Buswassers Noord-Nederland in onzekerheid over baan

Buswassers Noord-Nederland in onzekerheid over baan

Ruim veertig buswassers in Friesland, Groningen en Drenthe dreigen de dupe te worden van een nieuwe aanbesteding van het schoonmaakwerk voor de bussen van Qbuzz. De schoonmakers weten niet zeker of ze na 15 december nog werk hebben, zo laat vakbond CNV weten. Zij willen dat Qbuzz en het nieuwe schoonmaakbedrijf HSU zich aan de Schoonmaakcode houden en de garantie geven dat de huidige schoonmakers hun baan behouden.