Huur je externe hulp in? Check of de werkvergunning in orde is

Huur je externe hulp in? Check of de werkvergunning in orde is

Huur je voor een schoonmaakopdracht werknemers in via een uitzendbureau? Vergeet dan niet dat de verplichtingen op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) ook voor deze werknemers gelden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de identiteit van deze werknemers moet controleren en ook of zij over een geldige werkvergunning beschikken.

Mocht de arbeidsinspectie bij een controle vaststellen dat er medewerkers aan het werk zijn die niet over de juiste papieren beschikken, dan volgt een boete. Deze boete kan bij het bedrijf in kwestie komen te liggen, maar kan soms ook worden verhaald op het schoonmaakbedrijf.

Holla noemt als voorbeeld een zaak waarbij een sportschool een extern schoonmaakbedrijf had ingeschakeld. Bij de controle door de arbeidsinspectie bleek dat twee van de schoonmakers niet over de juiste papieren beschikten om te mogen werken in Nederland. De sportschool kreeg een boete van 19 duizend euro.

Verhaalsbeding

In de overeenkomst van opdracht die het schoonmaakbedrijf met de sportschool had gesloten stond het volgende verhaalsbeding: “Schoonmaakbedrijf verklaart alleen te werken met personeel dat in het bezit is van alle nodige papieren om schoonmaak werk te verrichten zoals verblijfsvergunningen en werkvergunningen. Kosten die voor de opdrachtgever ontstaan door personeel dat onwettig werkt is geheel voor rekening van het schoonmaakbedrijf.” In deze procedure vorderde de sportschool betaling van de boete van 19 duizend euro. En met succes. De rechtbank oordeelde dat de sportschool de boete kon verhalen op het schoonmaakbedrijf.

Voldoe aan verplichtingen WAV

Holla adviseert om een verhaalsbeding op te nemen in de overeenkomst en erop te letten dat dit beding voldoet aan de eisen van de Hoge Raad. Een andere tip is om te voldoen aan de verplichtingen op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV). "Dus: controleer de identiteit en ga na of het de werknemer in kwestie wel is toegestaan om in Nederland arbeid te verrichten."

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Ze investeren extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.